fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Održan istorijski čas posvećen doktoru Mladenu Stojanoviću

Tradicionalni istorijski čas održan je u Prijedoru povodom 121 godine od rođenja i 75 godina od pogibije narodnog heroja doktora Mladena Stojanovića, a brojne delegacije položile su vijence na spomenik legendarnog partizanskog komandanta.

Tradicionalni istorijski čas održan je u Prijedoru povodom 121 godine od rođenja i 75. godišnjice pogibije narodnog heroja doktora Mladena Stojanovića, a brojne delegacije položile su vijence na spomenik legendarnog partizanskog komandanta.
Polaganje vijenaca pred spomenikom
Mladenu Stojanoviću u Prijedoru
Foto: SRNA

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović istakao je da ovaj istorijski čas ima veliki značaj, jer se odaje pošta jednom od najvećih sinova srpskog naroda na ovom prostoru.

„On je bio veliki borac za ljudska prava i slobodu koji je uspio da okupi narod Kozare i Potkozarja i simbol slobode koja je ovim prostorima kasnije omogućila dugogodišnji prosperitet, razvoj i daleko bolju budućnost nego što je do tada bila“, rekao je Milunović.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković istakao je da su Kozara i grad Prijedor simboli borbe protiv fašizma i da se s pravom na ovaj dan obilježava sjećanje na njihovog najvećeg sina.

„On je ličnost koja je nadživjela svoje vrijeme jer je doktor Mladen život položio u odbrani nejači sa ovih prostora, a grad Prijedor i danas živi na tekovinama koje su tada nastale“, izjavio je Đaković.

Predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Veljko Rodić rekao je okupljenima da je Mladen Stojanović kao organizator ustanka na Kozari iz svog rodnog Prijedora otišao u legendu i da je svojim djelom zaslužio da se spominje godinama, decenijama i vijekovima.

„Veliko povjerenje u narodu stekao je i kao omladinac i kao vođa ustanka protiv fašističkog okupatora i zaslužio je da se njegovo ime izgovara sa najvećim pijetetom i posebnom pažnjom“, dodao je Rodić.

Odbornik u Skupštini grada Prijedora Goran Predojević je obraćajući se prisutnima na ovom istorijskom času istakao da je doktor Mladen bio čovjek za primjer, revolucionar od najranije mladosti pa do kraja života, najpopularnija ličnost ustanka na Kozari, Krajini i mnogo šire i jedan od najhrabrijih boraca i rukovodilaca NOB-a.

Vijence na spomenik doktoru Mladena Stojanoviću položile su brojne delegacije, a izveden je i kulturno-umjetnički program.

Spomen na ovog legendarnog junaka Kozare održava se svake godine ispred zgrade gradske uprave od kada je 1952. godine podignut bronzani spomenik doktoru Mladenu, djelo njegovog brata, vajara Sretena Stojanovića.

Mladen Stojanović borio se u oba svjetska rata. Za narodnog heroja proglašen je 7. avgusta 1942. godine.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

SJEĆANjE NA MLADENA STOJANOVIĆA | Jadovno 1941.

KNjIGA: „PUTEVIMA SMRTI KOZARSKE DJECE“ – TAJNA …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: