fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Odnose sa maticom dići na viši nivo

Članovi Odbora za dijasporu i Srbe u regionu na jednom od sastanaka
Članovi Odbora za dijasporu i Srbe u regionu na jednom od sastanaka

Odnos matice Srbije i Srba u dijaspori i regionu treba podići na viši nivo – ocijenjeno je u Beogradu na sastanku članova Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije sa delegacijom poslovne dijaspore i članovima Društva prijateljstva „Dr Arčibald Rajs“ iz Berna.

Zamjenik predsjednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta rekao je da je veoma važan odnos matice prema dijaspori i obrnuto i da postoji veliki prostor da se ti odnosi podignu na viši nivo.

Linta je rekao da je potrebno iskoristiti dodatne potencijali srpske dijaspore koji su usko vezani za ukupni društveni, ekonomski i kulturni razvoj matice – saopšteno je iz Skupštine Srbije.

On je dodao da je među članovima Odbora prepoznata želja i nastojanje da odnosi matice i Srba u regionu budu zasnovani na međusobnom poštivanju i uvažavanju, jer se samo na taj način mogu rješavati ozbiljna pitanja.

Počasni predsjednik Društva prijateljstva „Dr Arčibald Rajs“ grof Filip Pikapjetra istakao je da je, osim važnosti povezivanja dvije zemlje, Švajcarske i Srbije, veoma bitno ne ponavljati greške iz prošlosti.

„Bitno je da povežemo zajedno i istoriju i kulturu i da te veze sjedinimo sa Srbijom. Mi smo institucija sa dugom tradicijom i želimo da Srbija ostane čvrsta i jaka država“, rekao je Pikapjetra.

Na sastanku je razgovarano i o inicijativi da u maju sljedeće godine bude održan niz manifestacija pod nazivom „Dani Arčibalda Rajsa“, o međuparlamentarnoj saradnji, kao i o unapređenju odnosa srpske dijaspore i medija u Srbiji.

Razmijenjena su mišljenja i o procesu evropskih integracija Srbije.

Sastanku je prisustvovao i član Odbora Aleksandar Čotrić.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

U BEOGRADU SJEDNICA SKUPŠTINE „FONDA DIJASPORA ZA MATICU“

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: