Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Odnos Srbije prema Jevrejima uzor Evropi

Pohvale u Evropskom parlamentu zbog vraćanja imovine oduzete u Holokaustu. Jevrejskoj zajednici dosad pripale nekretnine od 14 miliona evra

Zgrada u Njegoševoj 49 u Beogradu vraćena jevrejskoj zajednici / Foto V. Danilov/ Strahinja Sekulić / Foto Agencija za restituciju
Zgrada u Njegoševoj 49 u Beogradu vraćena jevrejskoj zajednici / Foto V. Danilov
Strahinja Sekulić / Foto Agencija za restituciju

Imovina vredna 14 miliona evra vraćena je jevrejskoj zajednici od prošlog februara, kada je donet Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju žive naslednike. Ovo je, za „Novosti“, potvrdio Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju. Taj zakon i njegova primena trebalo bi da posluže kao primer ostalim evropskim zemljama, zaključeno je na ovonedeljnom skupu o restituciji i Holokaustu, u Evropskom parlamentu. Srbija je dobila veliki „plus“ i zbog Opšteg zakona o restituciji iz 2011, kao i Zakona o restituciji imovine crkvama i verskim zajednicama iz 2006, koji su rezultatima pokazali da prevazilaze standarde većine evropskih zemalja.

– Ocena je da je Srbija 2016. godine donela najkompletniji zakon kojim je regulisana ova materija, čime je Vlada pokazala iskreno poštovanje i solidarnost sa žrtvama Holokausta – kaže Sekulić. – Uprkos tome što ne ulazimo u krug bogatih zemalja, našli smo adekvatan način da ne dozvolimo da Holokaust bude zaboravljen, kao i da se imovinske posledice tadašnje neviđene pljačke, koliko je to moguće, ponište i isprave.

Zato je, govori naš sagovornik, Srbija uzor za sve ostale zemlje koje ovu materiju nisu uopšte, ili nisu na adekvatan način uredile:

– Time se naša zemlja opet svrstala na pravu stranu i potvrdila privrženost principima antifašizma.

ISPLAĆENO OKO 300.000 EVRA

Osim povraćaja imovine otete tokom Holokausta, Zakon je predvideo u narednih četvrt veka godišnju isplatu iz budžeta od 950.000 evra. Kako saznajemo, zasad je isplaćena trećina godišnje svote, oko 300.000 evra. Novac će biti korišćen za proučavanje Holokausta, komemoracije, naučno-istraživačke projekte, finansiranje školovanja i stipendiranje studenata…

Još jedna posebnost Zakona iz 2016. jeste da su njegovo donošenje inicirali državni organi, uz značajnu pomoć istaknutih intelektualaca, NVO sektora i u saradnji sa međunarodnim jevrejskim organizacijama, kaže Haris Dajč, potpredsednik Jevrejske opštine Beograd i predstavnik Saveza jevrejskih opština Srbije na ovom skupu.

Po njegovom mišljenju, jevrejska zajednica u Srbiji dobila je najbolji mogući zakon, dok se druge evropske jevrejske zajednice sreću sa mnogim problemima oko povraćaja imovine.

– Na ovoj konferenciji smo mogli najbolje da se uverimo na negativnim primerima iz Poljske, koja je imala daleko veću jevrejsku zajednicu nego Srbija, odnosno Jugoslavija, ali i na primeru manjih evropskih zemalja, kao što je Letonija, da je domaće zakonodavstvo našoj zajednici omogućilo potpun i sveobuhvatan zakon, kojim možemo da budemo zadovoljni. To, nažalost, nije slučaj sa drugim jevrejskim zajednicama.

Koliko je to tačno, videlo se iz izjava specijalnog izaslanika Stejt departmenta Tomasa Jazdgerdija, koji je apelovao na druge zemlje, posebno na Poljsku, da konačno donesu sličan zakon. On je pozvao i Hrvatsku da izmeni zakon i omogući strancima da ostvare prava na restituciju. Srbiju je pohvalio i izaslanik Vlade Izraela Joel Lion, rekavši da se od ostalih zemalja očekuje da slede njen primer.

Autor: V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Jevrejskoj zajednici vraćeno 37 zgrada u srcu Beograda …

Bela kuća pohvalila Srbiju zbog vraćanja imovine žrtava …

Imovina Jevrejima – na jesen | Jadovno 1941.

Srbija vraća Jevrejima 3.000 zgrada | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: