fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Odluke Sabora SPC

Sabor SPC izabrao tri nova člana Svetog Sinoda, osnovane su nove eparhije, a obavljena je i arondacija postojećih. Sabor raspravljao i o organizovanju proslave 1.700 godina Milanskog edikta.

Radni deo Sabora Srpske pravoslavne crkve, tokom koga je donet niz odluka o životu crkve u zemlji i dijaspori, završen je danas, izjavio je episkop bački Irinej.

SPC

Video: Izjava episkopa bačkog Irineja

„Članovi Sabora su na zasedanju koje je trajalo od 14. maja, izabrali tri nova člana Svetog Sinoda, osnovane su nove eparhije, a obavljena je i arondacija (preraspodela) postojećih“, rekao je novinarima u Patrijaršiji vladika Irinej bački, koji je i portparol Sabora.

Prema rečima vladike Irineja, Sabor je raspravljao i o organizovanju proslave 1.700 godina Milanskog edikta i sticanja slobode ispovesti hrišćanske vere.

Novi članovi Sinoda su episkopi Vasilije sremski, šumadijski Jovan i budimljansko-nikšićki Joanikije. Jedini reizabran član Sinoda, kojim inače predsedava patrijarh srpski, je vladika bački Irinej.

Upravljanje Niškom eparhijom povereno je vikarnom episkopu dioklijskom Jovanu, dosadašnjem vikarnom episkopu mitoroplita Amfilohija i nastojatelju manastira Ostrog. Na mesto vladike u novoosnovnoj Kruševačkoj eparhiji postavljen je jerođakon David Perović, docent Bogoslovskog fakulteta.

Prema rečima Irineja, Sabor je doneo odluku da poslove administratora nove eparhije za prostor Južne i Srednje Amerike, sa sedištem u Buenos Ajresu, privremeno obavlja mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Slično rešenje primenjeno je i za Eparhiju švajcarsko-austrijsku sa sedištem u Beču na čijem čelu će u narednih godinu dana biti vladika bački.

„Sabor je izabrao i dva vikarna episkopa da pomažu patrijarhu Irineju – arhiepiskopu pećkom i mitropolitu beogradsko-karlovačkom“, rekao je portparol Sabora.

„Protosinđel Jovan Ćulibrk će kao novi vikarni episkop lipljanski zastupati patrijarha u Pećkoj Patrijaršiji i pred međunarodnom zajednicom na Kosovu i Metohiji“, rekao je vladika Irinej, a drugi koji će mu pomagati biće arhimandrit Andrej iz Manastira Kovilj – vikarni episkop remezijanski.

Sabor je odlučio i da se mitropolitu dabro-bosanskom Nikolaju, kome prema rečima vladike Irineja zdravlje popušta, dodeli ispomoć i da to bude episkop zahumsko-hercegovački Grigorije.

Portparol je rekao da će Sabor sutra biti završen sednicom na kojoj će biti usvojeni zaključici. Dodao je da će Sabor nakon toga izdati saopštenje.

Izvor: RTS

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: