Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Odgovor na protivljenje Tužilaštva da se general pusti na liječenje

Odbrana generala Ratka Mladića dala je odgovor na protivljenje Haškog tužilaštva da se on pusti na privremenu slobodu radi liječenja u Srbiji, u kome je priložila 20 snimaka skenerom sa fizički označenim promjenama na Mladićevom mozgu, rekao je danas Srni generalov sin Darko Mladić.

Darko Mladić (foto: pecat.co.rs)
Darko Mladić (foto: pecat.co.rs)

Odgovor je dat juče, a Darko Mladić ocijenio je da bi odluka sudija u Mehanizmu o zahtjevu za puštanje na privremenu slobodu generala Mladića trebalo da uslijedi za dvije do tri nedjelje.

On je istakao da je Tužilaštvo faktički paušalno, bez konkretnih argumenata, odbilo zahtjev odbrane, pri čemu nisu odgovorili ni na pet odsto navoda u podnesku odbrane.

„Jedini njihov argument je da se general zahvalio pre nekoliko godina medicinskom osoblju što su mu spasili život, ali od ovog ostalog praktično ništa nisu konkretno obrazložili. Neistina je da odbrana nije navela terapije i koji su sve problemi“, rekao je Darko Mladić.

On je dodao da je tužilaštvo navelo u svom podnesku da nije bilo promjena u moždanom statusu generala u posljednje vrijeme, pa je odbrana priložila nova objašnjenja i dokaze.

„Zato smo sad podneli više od 20 snimaka skenera koji su oni uradili 2017. godine, na kojima smo zamolili stručnjake radiologe iz /dijagnostičkog centra/ `Hram` u Beogradu da nam fizički pokažu razlike. I oni su to uradili – imamo više od 20 snimaka gde doktori olovkom pokazuju regije u mozgu koje su oštećene za razliku od snimka iz 2013. godine“, naveo je Darko Mladić.

On je rekao da tim odbrane priprema najavu žalbe na prvostepenu presudu kojom je general Mladić u Hagu osuđen na doživotnu kaznu zatvora i naveo da se to radi pod maskimalno otežanim uslovima, jer odbrani nije odobren adekvatan budžet, pa nisu obezbijeđene finansije za čitav tim, a suočava se i sa raznim vrstama opstrukcije.

Darko Mladić je rekao da očekuje da će odbrana tražiti da joj se produži rok za podnošenje najave žalbe, koji je bio određen do 22. marta, a zatim će biti određen rok za pisanje žalbe.

„To je proces koji će trajati tokom cele ove godine, a verovatno i sledeće. Ogroman je to materijal, više od 2.500 stranica presude i potrebno je da se uloži ogroman napor, da se sve obrazloži i pokaže, iako smo mi uočili brojne propuste i nedostatke koji su prosto neverovatni“, rekao je Darko Mladić.

On očekuje da će cijeli postupak trajati i bar još tri godine, što će biti dodatni pritisak za teško narušeno zdravlje generala Mladića.

„Smatramo da, ako ga ne puste na lečenje, da će to praktično značiti kao da su mu potpisali smrtnu presudu, jer on mora hitno na lečenje, mora hitno da mu se uradi dijagnostika koja nije urađena, da bi se poboljšale terapije koje mu se daju sada i da dobije preciznu terapiju da ga što više sačuvamo. On je već teško narušenog zdravlja. Ako se ovako nastavi, plašimo se da može da dođe do najgorih posledica“, rekao je Darko Mladić.

On je potvrdio da generalu Mladiću u pritvoru Haškog tribunala nisu dopustili da primi poklon ministra pravde Srbije Nele Kuburović – nalivpero sa priloženim mastilom, koji je donijela u decembru prilikom posjete, ali joj nije bilo dozvoljeno da ga uruči lično.

„Oni su s jedne strane zaključili da nije bilo bezbednosnih propusta u vezi sa slučajem Praljak i da niko nije kriv, a s druge strane, generalu Mladiću nisu dozvolili da primi poklon. Na kraju su hteli da mu daju nalivpero bez tinte, što je on odbio i dao je meni da ga čuvam. Ako mu bude dozvoljeno da se leči u Srbiji, ja ću mu ga uručiti da može njim da piše svoje beleške“, rekao je Darko Mladić.

On je demantovao navode u medijima da general Mladić piše memoare i objasnio da je riječ o komentarima na ranije napisane dnevnike, u kojima „proširuje ono što može“.

„Međutim, on je teško bolestan i jako malo može da radi. To ga dosta opterećuje i to radi veoma polako. Između ostalog i zbog toga je dobro da što duže poživi da te svoje komentare može dati do kraja, da bi se o svemu tome video njegov stav“, istakao je Darko Mladić.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Hag krio moždane udare generala Ratka Mladića | Jadovno 1941.

Srpski ljekari počeli da pregledaju generala Mladića …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: