Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Odbrana: Mladić je nevin, kriv je što je Srbin i što je branio srpski narod

Datum objave: petak, 9 decembra, 2016
Objavljeno u Ostalo, Otadžbinski rat
Veličina slova: A- A+

Odbrana generala Ratka Mladića tvrdila je danas u završnoj reči pred Haškim tribunalom, da je dokazala da general Mladić “nije kriv” za genocid i druge zločine tokom rata u BiH, za koje je optužen

Ratko Mladić
Ratko Mladić

Odbrana generala Ratka Mladića tvrdila je danas u završnoj reči pred Haškim tribunalom, da je dokazala da general Mladić “nije kriv” za genocid i druge zločine tokom rata u BiH, za koje je optužen.

“General Mladić je nevin čovek”, rekao je njegov branilac Branko Lukić.

Lukić je naglasio da je general Mladić, po tužilaštvu, “kriv samo zato što je Srbin i što je branio srpski narod u ratu koji su drugi započeli”.

Mladić je, kako je kazao Lukić, svoj narod branio “u skladu sa zakonom” od neprijatelja koji se služio “islamskim fanatizmom” kako bi došao na vlast.

Po braniocu, tužioci su tokom procesa odgovornim za zločine u BiH proglasili “svakoga ko je Srbin”.

“To nije ništa drugo nego nedozvoljiva kolektivna krivica”, ocenio je advokat Lukić.

On je “nedozvoljivom” nazvao “politiku Tužilaštva” o “kolektivnoj krivici svih Srba za udruženi zločinački poduhvat”, kao i “okrivljavanja generala Mladića za sve zločine koje su počinili znani i neznani”.

Kao “apsurd”, zasnovan na “selektivnom” prikazivanju dokaza optužbe, branilac je naveo da bi “zajedno sa Mladićem proglašen krivim mogao biti svaki oficir koji je ikada služio u bilo kojoj armiji”.

Lukić je rekao da su se tužioci oslanjali na “propagandu i manjkave dokaze da bi osudili Mladića”.

Branilac je, pored toga, optužio i dvojicu od trojice sudija da su “izričito Mladića proglasili krivim na drugim suđenjima, pre nego što je on imao šansu da se brani”.

To se odnosi na predsedavajućeg Alfonsa Orija i sudiju Kristofa Fligea, koji su ranije izrekli osuđujuće presude Mladiću podređenim oficirima Stanislavu Galiću i Zdravku Tolimiru, kao i Momčilu Krajišniku.

“Istorija će vama suditi – da li je pravda bila zadovoljena i da li se videlo da je zadovoljena”, poručio je Mladićev branilac sudijama.

Osvrćući se na dokazni postupak Tužilaštva, Lukić je rekao da su tužioci nastojali da generala Mladića prikažu kao “superčoveka” koji je “znao sve i kontrolisao svakoga u BiH”.

Po tužiocima, “Srbi su sami delovali u vakuumu”, a Muslimani i Hrvati bili su samo “nevini posmatrači”, tvrdio je Mladićev branilac.

Naprotiv, general Mladić i Srbi bili su napadani od “paravojski”, poput Patriotske lige i Zelenih beretki, ali i od Armije BiH, Hrvatskog veća odbrane, “Hrvatske vojske koja je ilegalno prešla u BiH”, ali i od NATO i Unprofora koji su “stali na njihovu stranu i… upotrebili smrtonosnu silu protiv Srba”.

Lukić je kazao i da se Stranka demokratske akcije spremala za rat još 1990, pod rukovodstvom Alije Izetbegovića koji je “došao na vlast zagovarajući islamski fundamentalizam i nadmoć nad Srbima”.

Mladićev branilac podsetio je da je Izetbegović bio 1983. osuđen zbog Islamske deklaracije u kojoj je napisao da “nema mira između islamskih i neislamskih institucija” i kao cilj naveo “uspostavljanje islamske vlasti rušenjem neislamske”.

“Srbi su morali da se brane radi golog opstanka”, kazao je Lukić. Kao dokaz da je Izetbegović sprovodio sveti rad, džihad, odbrana je prikazala snimke njegove smotre mudžahedina i fotografijama glava koje su oni odsecali Srbima.

Odbrana nastavlja završnu reč.

Ratni komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (74) optužen je za ratni zločin u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Tužioci su u završnoj reči tvrdili da su dokazali Mladićevu krivicu i zatražili da mu bude izrečena doživotna kazna.

(Beta)

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Ratko Mladić i Si-en-en, 1995. godine | Jadovno 1941.

Rat u BiH je izvela SDA u težnji da stvori unitarnu zemlju …

„Pucali ste na mene, ja vam opraštam i poklanjam život …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top