fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Страдање Срба приказано на фотографијама

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/Izlozba_stradanje_srba_trebinje.jpg

У Требињу jе синоћ отворена изложба паноа са фотографиjама и документима на коjима jе приказано страдање Срба у 20. виjеку са акцентом на Нато бомбардовање СР Југославиjе /СРЈ/ од 24. марта до 10. jуна 1999. године.

Изложба садржи 35 паноа са фотографиjама и документима, међу коjима jе раскомадана карта Југославиjе из 1941. године, а на коjима су приказане све окрутности бомбардовања.

У Музеjу Херцеговине изложбу jе отворио кустос – историчар београдског Музеjа жртава геноцида Боjан Ђокић коjи jе истакао да jе представљен догађаj коjи се збио на прагу 21. виjека, када су цивилизоване државе Европе и свиjета брутално напале jедну суверену државу.

„Акценат jе стављен на 1999. годину, међутим изложба не приказуjе само НАТО агресиjу над Србиjом, него су аутори покушали да прикажу континуитет бомбардовања српског народа у 20. виjеку“, рекао jе Ђокић.

Он jе подсjетио да су 1914. и 1915. године српски народ бомбардовали Германи, као и 1941. године, а 1944. године Англо-Американци, након чега су Американци предводили бомбардовање Републике Српске 1994. године, Републике Српске Краjине 1995. године, те 1999. агресиjу на СРЈ.

Ђокић jе додао да су за изложбу кориштени материjали са интернет саjтова, из архива Музеjа жртава геноцида, Архива Југославиjе, материjали РТС-а и архива дневних листова – „Вечерње новости“, „Одбрана“ и „Политика“.

Аутори изложбе су историчар и виши кустос Музеjа жртава геноцида у Београду Ненад Антониjевић и директор Музеjа жртава геноцида Вељко Ђурић, а организатори су београдски Музеj жртава геноцида и требињски Музеj Херцеговине.

Извор: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

НЕ ЗАБОРАВИТИ БОРЦЕ ЗА СЛОБОДУ

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: