Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Odbor za Donju Gradinu inicirađe izgradnju Memorijalnog centra

Poslanik Slobodnog demokratskog srpskog kluba Darko Banjac izjavio je da je od izuzetnog značaja današnja odluka Narodne skupštine Republike Srpske o osnivanju Odbora za Donju Gradinu, koji će u narednom periodu vršiti koordinaciju između kabineta predsjednika Republike Srpske, Vlade i Javne ustanove “Spomen područje Donja Gradina”.

Kozarska_Dubica.jpg
Kozarska Dubica

“Ovo je jako značajan momenat i ovaj odbor treba da objedini aktivnosti u vezi sa Donjom Gradinom jer je riječ o Odboru koji će inicirati izgradnju Memorijalnog centra i pratiti usvajanje Deklaracije o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima koji je počinila u NDH u Drugom svjetskom ratu”, rekao je Banjac povodom usvjanja odluke na prijedlog Slobodnog demokratskog srpskog kluba.

U narednom periodu očekuje se da Narodna skupština Srpske izabere članove novoformiranog Odbora.

Banjac je naglasio da se 70 godina ćuti o Donjoj Gradini i da je vrijeme da se ćutanje o istini prekine.

On je u diskusiji u Narodnoj skupštini Republike Srpske istakao da ne želi da poginje glavu i da se stidi jer su ubijali njegov narod u Donjoj Gradini, nego da treba da se uzdignute glave pristupi istraživanju zločina i da se kaže broj žrtava, te da je žrtva imala ime i prezime, kao i krvnik.

“Srpski narod je drugi po stradanju u koncentracionim logorima tokom Drugog svjetskog rata, a jedino u Jasenovcu je postojao logor za djecu. Nadam se da će institucije Srbije, takođe, aktivno učestvovati u izgradnji Memorijalnog centra i u istraživanju zločina koje su na teritoriji bivše Jugoslavije počinili NDH i druge fašističke formacije”, rekao je Banjac.

Za odluku o formiranju Odbora za Donju Gradinu glasali su svi poslanici u Narodnoj skupštini, osim predstavnika bošnjačkih političkih partija, odnosno poslanika koalicije “Domovina” koji su glasali protiv.

Banjac je istakao da mu je žao što odluka nije usvojena jednoglasno.

“Srbi su uvijek pružali ruku pomirenja, a ovim gestom Bošnjaci su pokazali da ne žele da prihvate ruku pomirenja. Ne vidim razlog zašto su glasali protiv formiranja jednog takvog odbora koji treba da donese pomirenje i da istraži istinu koja se dešavala tokom Drugog svjetskog rata, odnosno zločin prema jednom narodu kojih je 500.000 umoreno samo u Jasenovcu”, rekao je Banjac.

On je istakao da je ovo sada jasan stav da predstavnici bošnjačkog naroda ne žele da prihvate istinu i činjenice i žele da sputaju da se sazna istina i prizna zločin koji su počinili pripadnici njihovog naroda.

“Srbi su dosta ćutali o zločinima i ovakvo ponašanje predstavnika bošnjačkog naroda ne može dovesti do pomirenja na ovim prostorima i nadam se da će poslanici `Domovine` ubrzo promijeniti mišljenje jer saznavanje istine o stvarnom stradanju srpskog naroda na ovim prostorima ne treba nikome da smeta, to je činjenica, istina i istorijski fakt i mi više o tome nećemo ćutati”, poručio je Banjac.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Memorijalni centar Donja Gradina – kuća istine o stradanju u …

Malešević: Procedura idejnog rješenja Memorijalnog centra …

Prihvaćeno idejno rješenje za Donju Gradinu (VIDEO …

Srpski Jad Vašem čeka na lokaciju

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: