Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Odbio da strelja Srbe pa završio u logoru „Silos“

Logor Silos
Logor Silos

Konjičanin Sakib Balić (42), koji je u proteklom ratu bio pripadnik Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS), tvrdi da je odbio naređenje da strelja sve srpske civile u selu Ferhatlije kod Pazarića, te da je zbog toga nekoliko meseci zajedno sa svojim saborcima boravio u zatvorima i logorima Armije BiH.

Balić tvrdi da je bio zatvoren u „Silosu“, „Čelebićima“ i OŠ u Konjicu. Kaže da su ga mučili elektrošokovima i da je bila spremna njegova likvidacija.

Prema svedočenjima Balića i meštana Srba iz ovog sela, koje su posetile „Nezavisne“, zločin u selu Ferhatlije desio se u leto 1992. kada je ubijen meštanin Špiro Bratić a njegova sestra Velinka više puta izbodena nožem, od čega je i preminula.

Balić tvrdi da se u ovom selu desilo i nekoliko silovanja Srpkinja: „Bio sam u HOS-u od početka rata u Hrvatskoj i kada se počelo pucati u BiH, poslali su nas kao ispomoć. Noć pre napada i ‘čišćenja’ Ferhatlija otišao sam u kuću u kojoj su bili žene i deca i kazao Srbima: ‘Ljudi, sklonite se. Ubiće vas ustaše i muslimani.’ Upozorio sam ih jer je naređenje bilo da svi srpski civili budu poubijani“, kazao je Balić, a već dan nakon njegovog upozorenja u Ferhatlije je poslana jedinica HOS-a sa kojom je bio i on.

Krenuli smo u akciju, a pre toga sam se napio. Mislio sam neće nikoga biti u selu jer sam ih upozorio. Dođemo na put i izleti čovek i pita: ‘Šta vi radite u mojoj ulici?’ Njega je tad ubio jedan bojovnik, a sestru mu je jedan pripadnik HOS-a izbo nožem.

Tu su nas odmah uhapsili iz Vojne policije 9. brdske brigade Armije BiH kojom je komandovao Nezir Kadić. Mi iz HOS-a sve vreme bili smo pod komandom 9. brdske brigade i Armije BiH. Očigledno je bila nameštaljka da nam se osvete što nismo izvršili streljanja…Zatvoreni smo samo jer nismo želeli da počinimo zločin. Zločina je bilo, ali neka odgovaraju oni koji su krivi“, kaže Balić, istakavši da o svojim saznanjima nije razgovarao sa istražiteljima, ali da se ne krije i da ga mogu kontaktirati.

U Ferhatlijama kod Pazarića retki su meštani Srbi koji i dalje žive tu, i nerado govore o zločinima. Pre rata su živeli Srbi i Bošnjaci.

„Sve se raselilo, uglavnom u Ameriku. Ja nigde nisam ni išao. Imam čist obraz. Ja sam da se sazna istina i to sam rekao i inspektorima SIPA. Ima sada puno laži. Ja sam bio u ‘Silosu’. Međutim, prvi ću svedočiti za jednog od uhapšenih da mi je valjao“, kazao je meštanin Ferhatlija, koji nije želeo da mu se objavi ime.

Nermin Mangić Manga, jedan od ratnih čelnika Vojne policije u Konjicu, ističe da će nakon hapšenja čelnika civilne i vojne vlasti u Hadžićima mnoga dešavanja početi da se otkrivaju.

„Čim SIPA počne ozbiljno da radi svoj posao odmah se mnogi uspaniče i tresu od straha. Sakib Balić je jedan od njih. U Ferhatlijama su se desila ubistva i silovanja… Pripadnici HOS-a su zbog toga bili hapšeni. Balić tvrdi da ih je spasio a vidite da su ljudi ubijeni, a žene silovane. Ima nekih svedoka iz HOS-a koji Balića direktno optužuju za zločin. Neka zvanični organi rade svoj posao i svako neka odgovara za ono šta je uradio“, kazao je Mangić.

Izvor: vesti-online

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: