fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Odavno već mi nismo Srbi

Šta znači biti Srbin? Da li je to blagoslov ili prokletstvo? Je li u pitanju čast ili uvreda? Jesmo li mi oni Srbi ili neki novi Srbi? Ima li još Srba sem Srba? Ima li Srbije bez Srba i Srba bez Srbije?

Milan Ružić
Milan Ružić

Biti Srbin, znači biti ugnjetavan! Mi smo oni koji su oduvek bili smetnja celom svetu, a da ih iko pita zašto, naslušao bi se besmislenih odgovora.

Biti Srbin, znači biti lojalan, a nazivan izdajnikom! Nema naroda na svetu koji je više dobra činio, a da mu se toliko zla vratilo! Neće niko uspeti da pronađe narod koji je toliko ratovao i pobeđivao, a da je više poražen od Srba!

Biti Srbin, znači biti narod istorije! Ne znam da li onda ovo znači da nas u sadašnjosti nema, već samo u prošlosti.

Biti Srbin, znači biti kriv! Nikada nije ni bilo važno šta smo skrivili, pa čak ni da li smo išta skrivili, ali je oduvek svetu bilo važno da smo krivi! Nazivati se Srbinom, a biti nevin pred svetom je prosto nemoguće.

Biti Srbin, znači biti reka! Reka u koju ceo svet baca svoje đubre i koja iznad sebe stalno mora da trpi plastične kese i lešine koje vise ili koje nosimo u sebi, a bačene nam iz tog sveta u koji hrlimo da se ulijemo!

Biti Srbin, znači biti ponižavan! Ostali narodi za svoju hrabrost bivaju nagrađeni, a samo smo mi za nju osuđivani i zbog nje anatemisani!

Biti Srbin, znači biti ponosan! Ono što je danas nama Srbima najveći problem jeste upravo to što smo ponosni na sve, osim na to što smo Srbi!

Biti Srbin, znači biti stradalnik! Nikada nismo preskočili ovu ulogu, niti je ona na kastingu istorije ikada bila dodeljena nekom drugom narodu onoliko puta i u onoj meri u kojoj je bila nama.

Biti Srbin, znači živeti na Kosovu i Metohiji! Ovo pravilo su nam već odavno osporili i nastavljaju da nas ubeđuju kako ga bez ikakvog opravdanja navodimo, žestoko se trudeći da od svoje laži naprave novu istinu!

Biti Srbin, znači sećati se! Po ovoj tvrdnji, mi već odavno nismo Srbi!

Srbija bi Srbima morala biti tvrđava na brdu! Naša tvrđava je napravljena od mnoštva stena izguranih na to brdo!

Biti Srbin, moralo bi značiti – biti Sizif i gurati stenu uzbrdo! Kada tvrđava počne da se raspada i stene krenu nizbrdo, ništa ih ne može zaustaviti dok se same ne zaustave u dolini.

Šta ostaje od tvrđave kada sve stene krenu nizbrdo? Još važnije pitanje – šta ostaje narodu koji ima više stena, nego Sizifa?

Autor: Milan Ružić

Izvor: ISKRA

Vezane vijesti:

A ti, narode srpski, liži ruku koja te tuče | Jadovno 1941.

Moji heroji | Jadovno 1941.

Tebi, evropejska Srbijo… | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: