Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Odata pošta stradalima u bombardovanju 6. aprila 1941.

Povodom sećanja na žrtve šestoaprilskog bombardovanja Beograda 1941. godine, gradski menadžer Goran Vesić položio je venac na spomen-obeležje u Karađorđevom parku. Na tom mestu je pred Drugi svetski rat napravljeno sklonište, koje je direktno pogođeno 6. aprila, kada je stradalo 192 Beograđanina – koji su tu potražili zaklon.

(Foto Beoinfo)
(Foto Beoinfo)

Gradski menadžer poručio je da je današnji dan jedan od najtužnijih u istoriji Beograda. „Danas je dan kada je grad pretrpeo jedno od najvećih razaranja u istoriji, bezumnim terorističkim napadom nacističke Nemačke, koji nije imao nikakvo opravdanje”, kazao je Vesić.

Podsetio je da je u bombardovanju 6. aprila stradalo nezvanično više od 4.000 ljudi, da je potpuno uništena 621 zgrada, delimično oštećeno više od 6.000, kao i da su stradale crkve, bolnice…

„Potpuno je uništena i Narodna biblioteka, koja je izabrana kao vojni cilj da bi se uništila kultura našeg naroda. To pokazuje da cilj napada na Beograd nije bio vojni, već da budemo uništeni kao narod”, ukazao je gradski menadžer.

On je poručio i da bi se danas trebalo setiti pilota 6. lovačkog puka jugoslovenske vojske, jer je njih 11 dalo svoje živote za odbranu Beograda. „Oborili su 40 aviona i time su pokazali kako se brani svoj grad, grad koji nije smeo da bude napadnut ni po ratnom pravu ni po Ženevskoj konvenciji”, rekao je Vesić.

Gradski menadzer istakao je i da je danas dan kada se sećamo svih ljudi koji su poginuli i kada razmišljamo šta se sve dogodilo našim ljudima u prošlom veku, jer, kako je dodao, malo je gradova u Evropi koji su u jednom veku pet puta razarani.

On je izrazio nadu da će se Beograd još više razvijati u budućnosti, kao i da se takve scene više nikada neće ponoviti. Venac su položili i predstavnici Udruženja za očuvanje tradicionalnih vrednosti Beograda „6.april”, a predsednik tog udruženja Stevan Stojanović kazao je da je polaganje venaca važno zbog budućih generacija, kako bi se sećanje na nevino stradale sugrađane sačuvalo.

Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović položio je vence i odao poštu stradalima u bombardovanju Beograda aprila 1941. godine. On je najpre položio venac ispred Palate „Beograd” na fontani „Vrelo života”, a potom i u porti Vaznesenjske crkve kod granitnog krsta.

Tom prilikom Mladenović je istakao da je važno sećati se stradanja naših građana i čuvati ih od zaborava, kako se ono nikada više ne bi ponovilo, iako je Beograd, nažalost, i nakon 6. aprila u više navrata bio bombardovan.

„Pre 77 godina, rano ujutro bez objave Beograd je bombardovan i to je označilo početak Drugog svetskog rata za našu zemlju, a za Beograd godine stradanja. Tog 6. aprila uništen je veliki broj stambenih objekata, škola, bolnica, naša Narodna biblioteka, a poginulo je mnogo ljudi, uglavnom civila. Sećamo se žrtava uz naravno rečenicu da se nikada ne ponovi. Nažalost mi smo imali tu nesreću da smo bombardovani i posle toga”, rekao je Mladenović, saopštio je Sekretarijat za informisanje grada.

On je dodao da danas Beograd na više mesta obeležava to veliko stradanje i istakao da je zahvaljujući Đoki Vještici i novinarima Studija B ispred Palate „Beograd” izgrađena fontana „Vrelo života” koja nas podseća na to da se život ne može uništiti.

„I zato na današnji praznik Veliki petak kažemo da život pobeđuje, ali i da se moramo sećati nevinih stradalih koji su izgubili svoje živote u ovom besomučnom napadu”, rekao je zamenik gradonačelnika.

On je naglasio da je namera Hitlera bila da što više civila pogine i da se na taj način kazni jedna zemlja i njen narod zbog odbijanja da se priključi Trojnom paktu. „Ne smemo dozvoliti da se žrtve zaborave da nam se više nikad ne bi ponovila ovakva stradanja”, kazao je Mladenović.

(Tanjug)

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

Danas komemorativni skupovi

Dan kada su nacisti razorili Beograd

Godišnjica bombardovanja Beograda

Nepoznato o bombardovanju Narodne biblioteke Srbije: Dan …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: