Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Odata počast poginulim borcima Kraljevine Jugoslavije

Datum objave: četvrtak, 12 aprila, 2018
Veličina slova: A- A+

Ispred Spomen-ploče na gradskom groblju Pučile u Bijeljini danas je odata počast poginulim borcima Prvog jurišnog bataljona Vojske Kraljevine Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu.

Ispred Spomen-ploče na gradskom groblju Pučile u Bijeljini danas je odata počast poginulim borcima Prvog jurišnog bataljona Vojske Kraljevine Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu.
Bijeaina – Odata počast poginulim
borcima Kraljevine Jugoslavije
Foto: SRNA

Predstavnici Gradske boračke organizacije i Udruženja potomaka i poštovalaca učesnika Balkanskih ratova i Prvog svjetskog rata položili su vijenac i upalili svijeće za 20 stradalnika koji su poginuli na današnji dan 1941. godine, braneći Bijeljinu od Hitlerove vojske, a sahranjeni su na ovom mjestu.

Među učesnicima pomena bili su i unuci tadašnjih boraca bataljona Goran i Maksim Marjanović, a nad grobnicom bezimenih bijeljinski pjesnik Bogdan Gospić govorio je stihove “Plave grobnice” Milutina Bojića kojima pjesnik odaje pomen srpskim vojnicima koji su život završili daleko od svoje otadžbine, a sahranjeni su bez groba i krsta.

Član Udruženja potomaka i poštovalaca učesnika Balkanskih ratova i Prvog svjetskog rata Svetislav Stevanović rekao je novinarima da se na ovaj dan odaje počast hrabrim borcima Trećeg četničkog bataljona redovne Vojske Kraljevine Jugoslavije koji su bili organizovana jedinica za borbu u pozadini neprijatelja.

On je istakao da je njihova borba za odbranu grada od neprijatelja bila otežana, jer je u Bijeljini već postojala izuzetno jaka njemačka organizacija folksdojčera koji su u to vrijeme učestvovali u napadima Hitlerove vojske u Evropi i bili naoružani i uniformisani.

Prema riječima Stevanovića, Vojska Kraljevine Jugoslavije raspoređena je u Bijeljinu uoči očekivanog njemačkog desanta, jer se u gradu tada nalazio vojni aerodrom i na njemu preostali avioni Šestog lovačkog puka koji su branili Beograd.

“U borbama je poginulo 20 mladića koji su sahranjeni na bijeljinskom groblju Pučile, ostatak jedinice povukao se u pravcu Zlatibora, a nakon njihovog povlačenja 15. aprila 1941. godine okupacione vlasti Nezavisne Države Hrvatske uspostavile su u gradu vlast pod kojom su Srbi postradali”, rekao je Stevanović.

Spomen-ploča u Pučilama podignuta je 2011. godine.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

ČAS ISTORIJE: Hercegovci na Bosanskoj golgoti | Jadovno 1941.

Kako je kraljevska vojska dočekala rat: „Izdržećemo oko šest …

Služen pomen za mladu kraljevu vojsku | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top