Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Služen pomen za mladu kraljevu vojsku

Kod spomen-krsta u blizini jame Ponor u Miljevini kod Foče danas je služen pomen-parastos za više hiljada mladih kraljevih vojnika iz Srbije, koje je u maju 1945. godine likvidirala tadašnja nova komunistička vlast.

Kod spomen-krsta u blizini jame Ponor u Miljevini kod Foče danas je služen pomen-parastos za više hiljada mladih kraljevih vojnika iz Srbije, koje je u maju 1945. godine likvidirala tadašnja nova komunistička vlast
Pomen za mladu kraljevu vojsku

Jama Ponor, u koju je bačeno oko 2.000 vojnika, samo je jedno od mjesta masovnog stradanja na području Kalinovika, Zelengore i Foče, gdje su bez suđenja ubijani golobradi pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini, uglavnom iz Šumadije.

Srđan Stanković, predsjednik Boračke organizacije Foča, koja od 1998. godine kada je podignut spomen-krst, svake godine na Vidovdan organizuje pomen, kaže da nikada nije tačno utvrđeno koliko je ubijeno mladih četnika, koji su tek bili mobilisani, ali da se procjenjuje da ih se od 25.000 u Srbiju vratilo svega 4.000.

“Kod resornog ministarstva u Vladi Republike Srpske kandidovali smo ovo mjesto za izgradnju spomenika i ta procedura je u toku. Imamo problem sa uspostavljanjem veza sa porodicama poginulih iz Srbije, jer je kod njih ostalo uvjerenje da je narod našeg kraja učestvovao u likvidacijama, oni su tako učili u školama. Tek sada dolaze do saznanja da je to uradio tadašnji režim i vojska i da naš narod u tome nije učestvovao. Mi im to moramo objasniti i mora doći do izmirenja”, kaže Stanković.

On je dodao da Boračka organizacija neće odustati od pravljenja veleljepnog spomenika, ali da to mora biti u saradnji sa potomcima ubijenih.

“Stradali su uglavnom mladi vojnici uzrasta od 16 do 25 godina iz Valjeva, Kraljeva, Kragujevca, Čačka”, rekao je Stanković.

On je naveo da je mlada mlada kraljeva vojska ubijana na putu od Kalinovika do Foče, te da su mnogi poumirali od gladi, a da se pretpostavlja da je na području Miljevine pogubljeno između 6.000 i 8.000 vojnika.

“Ovdje je bila velika rupa, a nakon masovnih likvidacija tadašnje vlasti su je zatrpale i nije se smjelo o tome pričati. Ako bi ko progovorio odvodili bi ga u zatvor”, rekao je Stanković.

Osim za pripadnike vojske generala Draže Mihailovića, pomen je služen i za srpske borce iz Miljevine koji su poginuli u proteklom ratu.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Želim da moje dijete, nikada ne doživi ono što smo mi i naši preci proživjeli

SEDAM DECENIJA OD MASOVNOG POGUBLjENjA MLADIH …

SJEĆANjE NA VELIKO STRADANjE MLADE KRALjEVE VOJSKE …

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: