Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Od ZAVNOBIH do ZAVNORS

Republika Srpska treba da prihvati 25. novembar kao ”Dan državnosti BiH”, ali da traži nešto zauzvrat.

SK-BiH
SK-BiH

S obzirom da je to datum kada je zasijedao ZAVNOBIH u Mrkonjić Gradu 1943. godine, a Srpska mora baštiniti u narodu ukorijenjene antifašističke tradicije, nema prepreka s te strane.

Pošto tog datuma nije osnovana nikakva država Bosna i Hercegovina , niti je ikakva država Bosna i Hercegovina proizašla iz toga nakon rata, tu bi Republika Srpska zažmirila na očigledno traženje bisera, u školjki koja nije biserna.

Međutim zauzvrat bi RS tražila od Federacije BiH da slavi 21. novembar – i da to bude ”Dan državnosti Republike Srpske! ”

Zašto da ne?

Tog datuma je zaustavljen rat u Bosni i Hercegovini, tako da ne bi bilo prepreka s te strane. Pošto tada, i pored svih elemenata državnosti koje je imala, nije uspostavljena Država Republika Srpska, niti je RS kao država proizašla u godinama koje su došle, naprotiv – FBiH bi zažmurila da jedno oko i upisala datum pod tim imenom.

Problem bi naravno bio sa Hrvatima u FBiH, ali možda bi se moglo nešto uraditi da postoji i treći datum – ”Dan državnosti Herceg Bosne” ili slično, kao uspomena.

A onda bi digli glas svi šizofreni koji kažu : ”To je neozbiljno, mi smo neozbiljna država”!

Pametni bi odgovrili:

”Kamo lijepe sreće da je samo to problem”!

Može se Bakir Izetbegović, umazan ratnom marmeladom od datula i smokvi iz arapskog svijeta, koliko hoće grijati na Vječnoj vatri, i možda ušićariti koji glas. Ako već nije uspio spominjanjem rata, u dva navrata za proteklih mjesec dana.

Ovdje su ljudi ratovali jedni protiv drugih i potpuno je normalno da slave različite datume i ljude. Isto tako, potpuno je normalno što su Hrvati u Vijeću naroda RS blokirali Zakon o spomenicima i spomen obilježjim iz oslobodičačkih i otadžbinskih ratova od 1918. godine pa na ovamo – jednostavno, oni su bili na ”drugoj strani”.

Ko god neće da prihvati istinu i postojanje podjela, osuđen je da bude frustriran njima. Zato predlažem potpuno vedro rješnje koje uzima sve ovo u obzir. Srbi i Hrvati ne slave 25. novembar, Bošnjaci i Hrvati ne slave 21. novembar, iako bi bio idealan i simboličan, jer je tada završen rat.

Rješenje se nameće samo: Odrediti neki potpuno nebitan datum i slaviti kao ”Dan državnosti BiH”, i da se konačno bacimo na pravi posao, ako to uopšte neko hoće.

Piše: Željko Svitlica

 

Izvor: Frontal.RS

 

Vezane vijesti:

UVREDA ZA REPUBLIKU SRPSKU I SRPSKI NAROD

SAVA ROSIĆ: PREDLOG ZA USTANOVLjENjE DANA BRANIOCA OTADžBINE

 

 

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: