fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

UVREDA ZA REPUBLIKU SRPSKU I SRPSKI NAROD

Mladen Ivanić

Mladen Ivanić

Referendum o takozvanoj nezavisnosti BiH i ubistvo srpskog svata Nikole Gardovića 1. marta 1992. godine u Sarajevu, tragični su događaji koji označavaju početak rata u BiH, i zbog toga Srbi nikada neće učestvovati u obilježavanju tog datuma, rekao je Srni predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

„Gnusno ubistvo srpskog svata i referendum, koji je održan protiv volje srpskog naroda, bili su uvod u krvavi rat. Sasvim je jasno i evidentno da nema političara iz Republike Srpske koji to može da prihvati kao nešto što je normalno, i zato za mene taj dan, koji se u dijelu BiH obilježava kao takozvani dan državnosti BiH, jednostavno ne postoji“, naglasio je Ivanić.

On je rekao da ako neki praznik duboko iritira i vrijeđa Republiku Srpsku i srpski narod u BiH, onda je to svakako 1. mart.

„Nadam se da će doći do sazrijevanja svijesti, posebno kod političara u Sarajevu, da odustanu od dosadašnje neprimjerene prakse iritiranja i inata, i da ćemo u nekom budućem vremenu kompromisom doći do praznika koji bi bili prihvatljivi za sve narode i građane BiH“, istakao Ivanić.

Prema njegovim riječima, ako se želi nešto ozbiljno napraviti u BiH, najprije se mora doći do kompromisa svih konstitutivnih naroda i ostaviti po strani svi praznici koji nekoga iritiraju.

U BiH je 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti BiH na kojem je 62,7 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za njenu nezavisnost i izlazak iz tadašnje SFRJ.

U FBiH taj dan se obilježava kao „dan nezavisnosti“, dok Srbi ovaj datum doživljavaju kao dan kada je donesena nelegitimna odluka muslimanskog i hrvatskog naroda protiv srpskih interesa.

Na taj dan 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen je i srpski svat Nikola Gardović i spaljena srpska zastava, što je nagovijestilo građanski rat u bivšoj BiH.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

KRVAVA SRPSKA SVADBA ! – Jadovno 1941.

HRONOLOGIJA ZLOČINA /3/ – Jadovno 1941.

BOJIĆ: RAT NAJAVIO ALIJA IZETBEGOVIĆ – Jadovno 1941.

NAJCRNjI DATUM U ISTORIJI BIH – Jadovno 1941.

REAKCIJE SRPSKIH UDRUŽENjA: 1. MART … – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: