fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

„Од уласка у ЕУ, Хрватска све више клизи у усташизацију“

Након што су светски медији попут Вашингтон поста и АП-а писали ових дана о клизању Хрватске ка екстремоној десници, негирању Холокауста и рехабилитацији усташтва, професор др Иво Голдстајн, угледни хрватски историчар и дипломата то потврђује и констатује да се ситуација у том погледу, погоршала откако је та земља ушла у ЕУ.

EPA/Antonio Bat
EPA/Antonio Bat

– Заправо, ситуација је лошија у последњих, рецимо, три године. Чињеница је да су ревизионизам, екстремно десничарење, усташизација на делу, дакле, интензивирала се. Сви ти негативни процеси, ако ме питате да се то стави у европски контекст, ја бих га могао ставити у контекст регионални – рекао је Голдштајн за Радио Сарајево.

У свим земљама бивше Југославије, на овај или онај начин, готово да нема изузетка, нажалост, је присутан раст екстремне деснице, каже он и додаје да је то, заправо, раст покрета који, како каже, говоре „о нама, нама као нама, и онима који су други и другачији“, а „они су наши противници“, да не кажем непријатељи.

– Тако да у том контексту треба видети и хрватску политичку сцену. Неки актери у њој недопустиво су толерантни према изразима несношљивости, према управо том историјском ревизионизму  са усташтвом – навео је Голдштајн.

Према његовим речима, Хрватска и онај део БиХ који је, нажалост, био ангажован у таквим политикама. Притом, каже, мисли на хрватски и бошњачко-муслимански корпус, у мањем делу, наравно.

– Зато што увек говорим да ни Хрвати ни Бошњаци-муслимани нису били усташе, него су првенствено и већински били партизани у Другом светском рату. Према томе, ниједна национална позиција се не може бранити нити усташтвом, нити четништвом у Другом светском рату – рекао је.

Мора се, додао је, рећи да су ти народи партиципирали у заједничкој борби, против заједничког фашистичког поробљивача и домаћих издајника, на страни партизанске борбе.

– То није само политичка коректност или потреба политичке коректности, него, што се тиче великог дела Срба, Хрвата и Бошњака – муслимана у Хрватској и БиХ, историјска  истина. Ја то не говорим само зато што је то лепо чути неким бриселским или вашингтонским ушима, него је то историјска истина, историјска чињеница.

Упитан колико је, искрено, забринут због свега и камо ово може да води, Голдштајн каже:

– Ја то не гледам само с позиције Хрватске и Загреба, где живим, него са позиције шире регије. То су негативни процеси. Они нас, ти процеси, читаву регију, независно ко је сада у ЕУ, а ко није, изгуравају из неких процеса глобализације, потребе да се повезујемо и да будемо део једне светске, друштвене, економске заједнице – навео је.

Ту смо, објашњава, у једној ситуацији да, заправо, сами себе изгуравамо из те позиције, били у ЕУ, као Хрватска, што је, наравно, велика, немерљива предност, или живели у Србији, БиХ и другим земљама који теже интеграцији у ЕУ.

С обзиром на пораст деснице и у другим земљама Европе и како би то могло да утиче на земље Западног Балкана, и друштвима замрзнутих конфликата, Голдштајн каже да смо ми сами себи добро закухали кашу.

– Ово што се чује и последњих дана из БиХ, утицај страних фактора, а нећу рећи којих, јесте негативни утицај. То је све што не може донети срећу, може донети само несрећу. И ја се надам да постоје снаге, друштвена енергија и у БиХ које људе може на неки начин почети окретати, да се крене у правим смеру.

Голдшајн каже да овај  зачарани круг међусобних оптуживања и онда неких међусобних осветничких акција, по начелу тук на утук, из лошега воде у још горе, на крају баладе су апсолутне неприхватљиви и штетни  и за оне који то потичу.

(Тањуг)

Извор: Вести онлине

Везане вијести:

Узвици „За дом спремни“ на протесту у Сплиту, упућене претње ХДЗ-у

Тоур де “За дом спремни” и у Сплиту (ВИДЕО)

Постројавање на дан оснивања НДX

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: