fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Od napada na Jugoslaviju 76 godina

Srušene zgrade poslije njemačkog bombardovanja Beograda 1941.

Srušene zgrade poslije njemačkog bombardovanja Beograda 1941.

U četvrtak se navršava 76 godina od izbijanja Drugog svjetskog rata na tlu nekadašnje Jugoslavije, koji je Njemačka otpočela iznenadnim bombardovanjem gradova 6. aprila 1941. godine.

Napad je počeo 6. aprila u 6.30 časova bez prethodne objave rata, a do 17. aprila i kraja takozvanog Aprilskog rata, koji je okončan potpisivanjem kapitulacije Vojske Kraljevine Jugoslavije, stradalo je više hiljada civila.

Njemački bombarderi su 6. aprila 1941. u četiri navrata bombama zasuli glavni grad Beograd.

Gađan je naseljeni dio grada, a pogođeni su Učiteljski dom, Kalenić pijaca, željeznička stanica, glavna pošta, zemunski aerodrom.

Samo u skloništu u porti beogradske Vaznesenjske crkve, kao i u velikom skloništu u Karađorđevom parku koji su direktno gađani 6. aprila 1941. godine, ubijeno je više stotina ljudi.

Potpuno je uništena Narodna biblioteka Srbije na Kosančićevom vijencu, podignuta 1832. godine.

To je bila jedina nacionalna biblioteka koja je namjerno napadnuta i uništena tokom Drugog svjetskog rata, a skoro cijeli fond od 350.000 knjiga, uključujući i srednjovijekovne spise neprocjenjive vrijednosti, nestao je u požaru.

Grad je pretrpio neprocjenjivu materijalnu štetu. Potpuno je razoreno 714, teže oštećeno 1.888, a djelimično oštećeno 6.829 zgrada.

Tačan broj žrtava nikada nije precizno utvrđen. Na spisku poginulih u Beogradu, koji je tada imao 370.000 stanovnika, vodi se 2.274 ljudi, dok neke procjene idu i do blizu 4.000 stradalih.

Braneći nebo nad Beogradom, piloti Jugoslovenskog kraljevskog vazduhoplovstva oborili su 48 njemačkih aviona, a poginulo je 11 pilota Šestog lovačkog puka.

Njemački avioni su bombardovali i Kraljevo, a u napadu na Niš, 8. aprila poginulo je oko 600 ljudi.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Godišnjica bombardovanja Beograda – Jadovno 1941.

danas 70 godina od nacističkog bombardovanja beograda

Godišnjica Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: