Od nacističkog logora iz Drugog svetskog rata prave muzej kobasica?

Datum objave: petak, 1 februara, 2019
Veličina slova: A- A+

Deo nekadašnjeg nemačkog koncentracionog logora, u kome je tokom Drugog svetskog rata bilo zatočeno nekoliko stotina Jevrejki, a koji je zavisio od logora Buhenvald, mogao bi uskoro da bude pretvoren u muzej posvećen kobasici, saopštile su lokalne vlasti, dodajući da je razmatranje takvog projekta u toku.

Thinkstock /Ilustracija
Thinkstock /Ilustracija

Projekat je već naišao na kritike Fondacije sećanja na Buhenvald čiji su članovi ocenili da bi muzej o gastronimiji predstavljao “nedostatak senzibiliteta i istorijske svesti”.

Lokalne vlasti su navele da su u toku pregovori sa tom fondacijom i jevrejskom zajednicom.

Muzej posvećen kobasici već postoji u drugom gradu iste oblasti, Tiringije. Zvaničnici tog muzeja, koji smatraju da je zdanje u kome se on nalazi suviše malo, već su najavili selidbu.

U zdanju u kome će se muzej možda nalaziti, tokom Drugog svetskog rata bilo je zatočeno oko 700 Poljakinja i Mađarica jevrejskog porekla, koje su radile u fabrici oružja udaljenoj oko tri kilometra.

Na mestu nekadašnje fabrike nalaze se komemorativne ploče.

Izvor: BETA

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top