Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Од Хрвата ни писма ни разгледнице

Датум објаве: понедељак, 15 децембра, 2014
Величина слова: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/Zagreb.jpg

Наследници имовине „Српске банке Д.Д. Загреб, 1895“ узалуд се обраћали председнику и премиjеру суседне земље. Ако им имовина не буде враћена, оштећени ће тражити заштиту институциjа Европске униjе

Загреб

Повратнице потврђуjу приjем у Министарству финанасиjа и кабинетима председника и премиjера Хрватске

НИСМО очекивали баш муњевиту реакциjу, али се нисмо надали ни леденом ћутању земље коjа jе тек постала чланица ЕУ, дугом готово годину дана. Наша писма су више него уљудна, докази о власништву над имовином Српске банке неприкосновени, и заиста jе непримерен игнорантски однос државног врха Хрватске.

Овако, за „Новости“, судбину писама упућених краjем jануара ове године хрватском председнику Иви Јосиповићу, премиjеру Зорану Милановићу и тадашњем министру финансиjа Славку Линићу, коментарише Ђорђе Пивнички, председник Удружења наследника деоничара „Српске банке д. д. Загреб, 1895“. Ту банку су, 1895. године, основали угледни Срби на челу са Владимиром Матиjевићем и до почетка Другог светског рата она jе била jедна од наjмоћниjих и у Хрватскоj и у потоњоj Краљевини Југославиjи.

– Уз остало, од Хрватске тражимо да нам врати зграду у Јуришићевоj 4 у центру Загреба, у коjоj jе било седиште наше банке, хотеле „Лапад“ и „Империjал“ у Дубровнику и пословну зграду на сплитскоj Риви. Све jе то било у њеном стопроцентном власништву – набраjа Пивнички, показуjући званичне потврде да су писма његовог удружења уручена хрватским челницима.

У априлу 1941, по Павелићевом Закону о непоћудним називима, „Српска банка д.д. Загреб, 1895“ преименована jе у Трговинско-индустриjалну банку, да би, 6. августа те године, имовина њених 6.500 деоничара, махом Срба, била проглашене имовином НДХ. Све то се наводи и у писмима хрватским челницима, уз прецизирање да jе другу, такође противправну одлуку о конфискациjи, у новембру 1945. донела нова комунистичка власт.

Повратнице

– Поменуте некретнине постоjе и данас, али ми тражимо да се идентификуjе, и врати, и 68 одсто удела наше банке у некадашњоj Славонско-аграрноj штедионици Осиjек, 39 одсто власништва над пругама „Хрватског д.д. за господарске и велеобртне жељезнице Загреб“ и 49 одсто власништва у „Прометном и трговачком д.д. Загреб“, иначе поседнику знатног дела бродоградилишта „Краљевица“ – набраjа Пивнички само део имовине коjу наследници деоничара „Српске банке д.д. Загреб, 1895“ потражуjу од Хрватске.

У писмима Јосиповићу, Милановићу и Линићу наглашава се и да захтев за повраћаj имовине „ниjе ни политичко, ни национално питање“.

Ђорђе Пивнички

Ђорђе Пивнички

– Реч jе, искључиво, о праву заштите приватне своjине коjа jе у ЕУ, чиjа jе чланица и Хрватска, апсолутна светиња – вели Пивнички. – Стога ћемо се, уколико Хрватска то право не испоштуjе, обратити управо органима ЕУ, као и Европском суду за људска права у Стразбуру.

СРПСКА БАНКА А. Д. НИЈЕ НАША

Удружење наследника „Српске банке д.д. Загреб, 1895“ апелуjе да се она не повезуjе са Српском банка а.д., о чиjим малверзациjама се у последње време много пише.

– Реч jе о банци коjа jе настала из некадашњег Воjног сервиса Народне банке Југославиjе, коjа под тим називом послуjе од 2003. године и не треба jе, ни на коjи начин, везивати са нашом банком – обjашњава Пивнички.

ХРТ ПРОДАО ТУЂЕ 

Акционари „Српске банке д.д. Загреб, 1895“ од хрватског врха захтеваjу и да спречи даљу продаjу зграде у Јуришићевоj 4. Кад jе одузета тоj банци, додељена jе Радио Загребу, да би jе Хрватска радио-телевизиjа, доцниjе, продала Хипо банци, коjа, наводно, сада намерава да jе препрода.

Пише: Ђ. Вукмировић

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане виjести:

КАД СЕ СВЕДУ РАЧУНИ – Српска имовина у  – Jadovno 1941.

Без имена и без имовине – Jadovno 1941.

Danka Kojadinović: ISTINA I POMIRENJE – Jadovno 1941.
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top