fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obnovljen „Čičin memorijal“ poslije gotovo tri decenije

Planinarskim maršom u Pjenovcu kod Han Pijeska poslije gotovo tri decenije obnovljen je „Čičin memorijal“ u znak sjećanja na pogibiju narodnih heroja Milana Ilića Čiče Šumadijskog, Slaviše Vajnera Čiče Romanijskog, Dragana Pavlovića Šilje i 59 proletera, koji su poginuli na ovom mjestu 21. januara 1942. godine.

 Planinarskim maršom u Pjenovcu kod Han Pijeska poslije gotovo tri decenije obnovljen je "Čičin memorijal" u znak sjećanja na pogibiju narodnih heroja Milana Ilića Čiče Šumadijskog, Slaviše Vajnera Čiče Romanijskog, Dragana Pavlovića Šilje i 59 proletera, koji su poginuli na ovom mjestu 21. januara 1942. godine.
Han Pijesak – polaganje vijenaca Foto: SRNA

Antifašistički marš u Pjenovcu, koji je okupio oko 160 učesnika, počeo je na stazi dugačkoj 12 kilometara od Han Pijeska do Pjenovca.

U maršu su učestvovali članovi planinarskih društava iz Han Pijeska, Pala, Sokoca i Vlasenice. Najmlađa učesnica marša bila je sedmogodišnja Viktorija Gavrilović iz Han Pijeska.

Planinarski marš okupio je predstavnike Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata /SUBNOR/, Saveza udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačke borbe /SABNOR/.

Predsjednik SUBNOR-a opštine Han Pijesak Ljubo Delić podsjetio je u izjavi Srni da je 76 godina u drugoj neprijateljskoj ofanzivi u istočnoj Bosni više specijalnih njemačkih jedinica pokušalo da uništi jezgro otpora okupatoru, koje se tada nalazilo na ovom području.

„Danas smo ovdje odali počast borcima koji su živote dali u borbi protiv fašizma za našu slobodu“, istakao je Delić.

Tradicija duga gotovo pet decenija bila je prekinuta ratnim zbivanjima u BiH, ali je obnovljena ove godine zahvaljujući podršci načelnika opštine Han Pijesak i načelnika opštine Olovo.

Načelnik opštine Han Pijesak Vlado Ostojić napomenuo je da je potomak ljudi koji su dali život za slobodu naroda na ovom području u Drugom svjetkom ratu, te istakao da borci, koji su poginuli u Pjenovcu, zaslužuju da se obilježava 21. januar.

Predsjednik SUBNOR-a opštine Aranđelovac Radomir Radosavljević ocijenio je da starije generacije moraju da prenesu mladima da je fašizam najveće zlo čovječanstva i da mlade generacije treba da se znaju koje su to loše strane fašističke ideologije.

Predsjednik SABNOR-a u Kantonu Sarajevo Ibro Čomić rekao je Srni da je danas u Pjenovac došlo 85 članova ovog udruženja i 50 članova SABNOR-a Olovo da zajedno odaju počast i polože vijence u ime svih opština Kantona Sarajevo i Olova na spomenik borcima-antifašistima koji su ovdje stradali ratne 1942. godine.

Čović je naveo da ga raduje što je obnovljena manifestacija „Čičin memorijal“ uprkos obilnim snježnim padavinama i što se na ovom mjestu okupilo mnogo učesnika.

„Mi smo ovaj antifašistički marš ugradili u manifestaciju `Tragom Prve proleterske brigade` i krenuli smo od Rudog 22. decembra, preko Grabljivih njiva 20. januara, Pjenovca 21. januara, Sarajevskog polja i na kraju Igmana, kada ćemo 27. januara obilježiti Igmanski marš. Završni čin je polaganje vijenaca na spomenik stradalim borcima u Foči“, najavio je Čomić.

Predstavnci SUBNOR-a opštine Han Pijesak, te SABNOR-a Kantona Sarajevo i opštine Olovo dogovorili su sredinom prošle godine da obnove manifestaciju kojom se vraća sjećanje na pogibiju 59 proletera i trojice narodnih heroja u presudnoj bici za narod ovog kraja u Drugom svjetskom ratu.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: