Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Obnovljen “Čičin memorijal” poslije gotovo tri decenije

Datum objave: nedelja, 21 januara, 2018
Objavljeno u Ostala stratišta
Veličina slova: A- A+

Planinarskim maršom u Pjenovcu kod Han Pijeska poslije gotovo tri decenije obnovljen je “Čičin memorijal” u znak sjećanja na pogibiju narodnih heroja Milana Ilića Čiče Šumadijskog, Slaviše Vajnera Čiče Romanijskog, Dragana Pavlovića Šilje i 59 proletera, koji su poginuli na ovom mjestu 21. januara 1942. godine.

 Planinarskim maršom u Pjenovcu kod Han Pijeska poslije gotovo tri decenije obnovljen je "Čičin memorijal" u znak sjećanja na pogibiju narodnih heroja Milana Ilića Čiče Šumadijskog, Slaviše Vajnera Čiče Romanijskog, Dragana Pavlovića Šilje i 59 proletera, koji su poginuli na ovom mjestu 21. januara 1942. godine.
Han Pijesak – polaganje vijenaca Foto: SRNA

Antifašistički marš u Pjenovcu, koji je okupio oko 160 učesnika, počeo je na stazi dugačkoj 12 kilometara od Han Pijeska do Pjenovca.

U maršu su učestvovali članovi planinarskih društava iz Han Pijeska, Pala, Sokoca i Vlasenice. Najmlađa učesnica marša bila je sedmogodišnja Viktorija Gavrilović iz Han Pijeska.

Planinarski marš okupio je predstavnike Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata /SUBNOR/, Saveza udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačke borbe /SABNOR/.

Predsjednik SUBNOR-a opštine Han Pijesak Ljubo Delić podsjetio je u izjavi Srni da je 76 godina u drugoj neprijateljskoj ofanzivi u istočnoj Bosni više specijalnih njemačkih jedinica pokušalo da uništi jezgro otpora okupatoru, koje se tada nalazilo na ovom području.

“Danas smo ovdje odali počast borcima koji su živote dali u borbi protiv fašizma za našu slobodu”, istakao je Delić.

Tradicija duga gotovo pet decenija bila je prekinuta ratnim zbivanjima u BiH, ali je obnovljena ove godine zahvaljujući podršci načelnika opštine Han Pijesak i načelnika opštine Olovo.

Načelnik opštine Han Pijesak Vlado Ostojić napomenuo je da je potomak ljudi koji su dali život za slobodu naroda na ovom području u Drugom svjetkom ratu, te istakao da borci, koji su poginuli u Pjenovcu, zaslužuju da se obilježava 21. januar.

Predsjednik SUBNOR-a opštine Aranđelovac Radomir Radosavljević ocijenio je da starije generacije moraju da prenesu mladima da je fašizam najveće zlo čovječanstva i da mlade generacije treba da se znaju koje su to loše strane fašističke ideologije.

Predsjednik SABNOR-a u Kantonu Sarajevo Ibro Čomić rekao je Srni da je danas u Pjenovac došlo 85 članova ovog udruženja i 50 članova SABNOR-a Olovo da zajedno odaju počast i polože vijence u ime svih opština Kantona Sarajevo i Olova na spomenik borcima-antifašistima koji su ovdje stradali ratne 1942. godine.

Čović je naveo da ga raduje što je obnovljena manifestacija “Čičin memorijal” uprkos obilnim snježnim padavinama i što se na ovom mjestu okupilo mnogo učesnika.

“Mi smo ovaj antifašistički marš ugradili u manifestaciju `Tragom Prve proleterske brigade` i krenuli smo od Rudog 22. decembra, preko Grabljivih njiva 20. januara, Pjenovca 21. januara, Sarajevskog polja i na kraju Igmana, kada ćemo 27. januara obilježiti Igmanski marš. Završni čin je polaganje vijenaca na spomenik stradalim borcima u Foči”, najavio je Čomić.

Predstavnci SUBNOR-a opštine Han Pijesak, te SABNOR-a Kantona Sarajevo i opštine Olovo dogovorili su sredinom prošle godine da obnove manifestaciju kojom se vraća sjećanje na pogibiju 59 proletera i trojice narodnih heroja u presudnoj bici za narod ovog kraja u Drugom svjetskom ratu.

Izvor: SRNA
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top