Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Објављена књига о спасавању савезничких авијатичара

Из штампе је изашла књига “Спасавање савезничких авијатичара”, заједничко дјело Васкрсије Јанковића из озренског села Бољанић и смедеревског аутора Цвијетина Јовановића, који је поријеклом са Озрена.

У Петрову је из штампе је изашла књига „Спасавање савезничких авијатичара“, која је заједничко дјело Васкрсије Јанковића из озренског насеља Бољанић и смедеревског аутора Цвијетина Јовановића.
Књига “Спасавање савезничких
авијатичара”

Аутори су на основу расположивих докумената и свједочења преживјелих очевидаца, описали спасавање америчких, италијанских и француских авијатичара са озренског импровизованог аеродрома у селу Бољанић код Добоја 1944. и 1945. године.

Према тврдњама америчког обавјештајног официра Ника Лалића, на кога се позивају Јанковић и Јовановић, са аеродрома у Бољанићу евакуисано је укупно 60 авијатичара-падобранаца.

У књизи се наводи да је аеродром у Бољанићу изграђен од 22. октобра до 1. новембра 1944. године, када је и обављена прва евакуација савезничких пилота. Друга евакуација догодила се 27. децембра исте године, а посљедња у фебруару 1945. године.

На мјесту некадашњег аеродрома у Бољанићу подигнута је спомен-табла са основним подацима о спасавању савезничких авијатичара.

Марвин Столоф, пилот чији је авион оборен изнад Добоја, а био је међу евакуисаним пилотима, својевремено је свједочио да су авијатичари, док су чекали евакуацију из Бољанића, слободно ходали по околини и разговарали са сељацима, који су према њима били веома љубазни.

Према наводима у овој књизи, од краја октобра 1944. године на подручју Краљевине Југославије спасено је 1.088 савезничких пилота.

Коаутор књиге Васкрсија Јанковић из Бољанића до сада је објавио “Спомен књигу” о погинулим српским борцима и цивилним жртвама рата и умрлим борцима на простору Озрена, Возуће и Гостовића, Монографију села Бољанић.

Цвијетин Јовановић објавио је књиге “Корени Танасића”, “Хајдук Стево Јовановић”, “Снашица у Подгостиљу” и “50 година Покрета горана у Смедереву”.

Извор: СРНА

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: