Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Objavljena knjiga o spasavanju savezničkih avijatičara

Datum objave: utorak, 26 jula, 2016
Veličina slova: A- A+

Iz štampe je izašla knjiga “Spasavanje savezničkih avijatičara”, zajedničko djelo Vaskrsije Jankovića iz ozrenskog sela Boljanić i smederevskog autora Cvijetina Jovanovića, koji je porijeklom sa Ozrena.

U Petrovu je iz štampe je izašla knjiga „Spasavanje savezničkih avijatičara“, koja je zajedničko djelo Vaskrsije Jankovića iz ozrenskog naselja Boljanić i smederevskog autora Cvijetina Jovanovića.
Knjiga “Spasavanje savezničkih
avijatičara”

Autori su na osnovu raspoloživih dokumenata i svjedočenja preživjelih očevidaca, opisali spasavanje američkih, italijanskih i francuskih avijatičara sa ozrenskog improvizovanog aerodroma u selu Boljanić kod Doboja 1944. i 1945. godine.

Prema tvrdnjama američkog obavještajnog oficira Nika Lalića, na koga se pozivaju Janković i Jovanović, sa aerodroma u Boljaniću evakuisano je ukupno 60 avijatičara-padobranaca.

U knjizi se navodi da je aerodrom u Boljaniću izgrađen od 22. oktobra do 1. novembra 1944. godine, kada je i obavljena prva evakuacija savezničkih pilota. Druga evakuacija dogodila se 27. decembra iste godine, a posljednja u februaru 1945. godine.

Na mjestu nekadašnjeg aerodroma u Boljaniću podignuta je spomen-tabla sa osnovnim podacima o spasavanju savezničkih avijatičara.

Marvin Stolof, pilot čiji je avion oboren iznad Doboja, a bio je među evakuisanim pilotima, svojevremeno je svjedočio da su avijatičari, dok su čekali evakuaciju iz Boljanića, slobodno hodali po okolini i razgovarali sa seljacima, koji su prema njima bili veoma ljubazni.

Prema navodima u ovoj knjizi, od kraja oktobra 1944. godine na području Kraljevine Jugoslavije spaseno je 1.088 savezničkih pilota.

Koautor knjige Vaskrsija Janković iz Boljanića do sada je objavio “Spomen knjigu” o poginulim srpskim borcima i civilnim žrtvama rata i umrlim borcima na prostoru Ozrena, Vozuće i Gostovića, Monografiju sela Boljanić.

Cvijetin Jovanović objavio je knjige “Koreni Tanasića”, “Hajduk Stevo Jovanović”, “Snašica u Podgostilju” i “50 godina Pokreta gorana u Smederevu”.

Izvor: SRNA

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top