Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Обиљежено страдање Срба на Црном врху

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/svijece-pomen.jpg

Парастосом и полагањем виjенаца на Спомен плочу, данас jе на Црном врху код Зворника обиљежено 22 године од страдања 11 припадника Воjске Републике Српске, полицаjаца и цивила, коjе су 10. септембра 1992. године из засjеде убили сребренички муслимани.

Освjештана jе и нова, трећа постављена Спомен-плоча, jер су претходне двиjе поразбиjале непознате особе. Једну одмах након постављења у септембру 2010. и другу у августу ове године. Замjеник предсjедника Републичке организациjе породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Вељко Лазић изразио jе наду да ће они коjи чине оваква недjела доћи памети да више не чине вандализам ове врсте, jер jе то ниjе људски.

“Спомен-плочу можете разбити, али тиме не можете у човjеку убити оно о чему размишља или оно што га наjвише боли”, рекао jе новинарима Лазић
након парастоса. Он jе додао да му jе сваки пут када дође на ово мjесто страдања веома тешко што за ова убиства, коjа су се догодила из засjеде када су се возила кретала у колони, нико ниjе процесуиран и кажњен за убиства српских цивила. Лазић jе нагласио да Тужилаштво и Суд БиХ не раде ништа у том погледу, док jе Институт за нестала лица БиХ изгубио своj кредилибитет и смисао постоjања.

“Какав jе рад Института за нестала лица БиХ када jе од, 1. jануара 2008. године до данас, ексхумирано само 225 Срба, док се сваке године у Поточарима сахрани од 500 до 800 ексхумираних Бошњака”, запитао jе Лазић и додао да се jош тражи 1.678 несталих Срба. Предсjедник Организациjе породица заробљених и погинулих бораца општине Зворник Стака Петровић поручила jе онима коjи су до сада скрнавили двиjе спомен-плоче да то више не чине и да оставе на миру спомен-обиљежjа, jер jе то знак страдања неког народа.

Секретар зворничке Општинске организациjе породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Миливоjе Марковић подсjетио jе да jе
“на овом мjесту тог 10. септембра 1992. године десио стравичан злочин када су колону возила, коjа се кретала из правца Цапарди према Зворнику,
пресрели сребренички муслимани, попалили возила и убили 11 лица од коjих су само два били припадници Воjске Републике Српске у униформама, а
остали су били цивили”.

Он jе истакао да таj злочин има посебно тежину jер се десио у дубини териториjе Републике Српске и зато што су га починили сребренички муслимани, о чему постоjи и видео-запис. Виjенце на Спомен-обиљежjе положили су представници Републичке организациjе породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске, општинске Борачке организациjе, општинског Удружења ратних воjних инвалида, Општинске организациjе породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила и општине Зворник. Парастос су служили зворнички свештеници Раде Тешић и Љубинко Томић.

Спомен-плоча на Црном врху постављана jе 10. септембра 2010. године и први пут jе оскрнављена шест дана након постављања, а у истоj години поново jе скрнављена када су украдени сто и клупе, исjечени жељезни стубови и ланци око обиљежjа. Приjе двиjе године jе обновљена и тада jе поставиљена већа и дебља гранитна плоча, коjу су непознате особе разбиле у августу ове године.

Извор: БН Телевизиjа

 

Везане виjести:

Подриње Календар геноцида: 10. септембар 1992. Страдање Срба на Црном врху код Зворника

ОСКРНАВЉЕНА СПОМЕН-ПЛОЧА ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ВРС

ПАРАСТОС ЗА СТРАДАЛЕ ПРИПАДНИКЕ ВРС, ПОЛИЦИЈЕ И ЦИВИЛА ЗВОРНИК

СУТРА ПАРАСТОС ЗА СТРАДАЛЕ СРБЕ

 

Атлас Покоља

 
 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: