fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježeno stradanje Srba na Crnom vrhu

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/svijece-pomen.jpg

Parastosom i polaganjem vijenaca na Spomen ploču, danas je na Crnom vrhu kod Zvornika obilježeno 22 godine od stradanja 11 pripadnika Vojske Republike Srpske, policajaca i civila, koje su 10. septembra 1992. godine iz zasjede ubili srebrenički muslimani.

Osvještana je i nova, treća postavljena Spomen-ploča, jer su prethodne dvije porazbijale nepoznate osobe. Jednu odmah nakon postavljenja u septembru 2010. i drugu u avgustu ove godine. Zamjenik predsjednika Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Veljko Lazić izrazio je nadu da će oni koji čine ovakva nedjela doći pameti da više ne čine vandalizam ove vrste, jer je to nije ljudski.

„Spomen-ploču možete razbiti, ali time ne možete u čovjeku ubiti ono o čemu razmišlja ili ono što ga najviše boli“, rekao je novinarima Lazić
nakon parastosa. On je dodao da mu je svaki put kada dođe na ovo mjesto stradanja veoma teško što za ova ubistva, koja su se dogodila iz zasjede kada su se vozila kretala u koloni, niko nije procesuiran i kažnjen za ubistva srpskih civila. Lazić je naglasio da Tužilaštvo i Sud BiH ne rade ništa u tom pogledu, dok je Institut za nestala lica BiH izgubio svoj kredilibitet i smisao postojanja.

„Kakav je rad Instituta za nestala lica BiH kada je od, 1. januara 2008. godine do danas, ekshumirano samo 225 Srba, dok se svake godine u Potočarima sahrani od 500 do 800 ekshumiranih Bošnjaka“, zapitao je Lazić i dodao da se još traži 1.678 nestalih Srba. Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca opštine Zvornik Staka Petrović poručila je onima koji su do sada skrnavili dvije spomen-ploče da to više ne čine i da ostave na miru spomen-obilježja, jer je to znak stradanja nekog naroda.

Sekretar zvorničke Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Milivoje Marković podsjetio je da je
„na ovom mjestu tog 10. septembra 1992. godine desio stravičan zločin kada su kolonu vozila, koja se kretala iz pravca Capardi prema Zvorniku,
presreli srebrenički muslimani, popalili vozila i ubili 11 lica od kojih su samo dva bili pripadnici Vojske Republike Srpske u uniformama, a
ostali su bili civili“.

On je istakao da taj zločin ima posebno težinu jer se desio u dubini teritorije Republike Srpske i zato što su ga počinili srebrenički muslimani, o čemu postoji i video-zapis. Vijence na Spomen-obilježje položili su predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, opštinske Boračke organizacije, opštinskog Udruženja ratnih vojnih invalida, Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i opštine Zvornik. Parastos su služili zvornički sveštenici Rade Tešić i Ljubinko Tomić.

Spomen-ploča na Crnom vrhu postavljana je 10. septembra 2010. godine i prvi put je oskrnavljena šest dana nakon postavljanja, a u istoj godini ponovo je skrnavljena kada su ukradeni sto i klupe, isječeni željezni stubovi i lanci oko obilježja. Prije dvije godine je obnovljena i tada je postaviljena veća i deblja granitna ploča, koju su nepoznate osobe razbile u avgustu ove godine.

Izvor: BN Televizija

 

Vezane vijesti:

Podrinje Kalendar genocida: 10. septembar 1992. Stradanje Srba na Crnom vrhu kod Zvornika

OSKRNAVLjENA SPOMEN-PLOČA POGINULIM BORCIMA VRS

PARASTOS ZA STRADALE PRIPADNIKE VRS, POLICIJE I CIVILA ZVORNIK

SUTRA PARASTOS ZA STRADALE SRBE

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: