Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježeno 77 godina od zloglasne novosadske racije

Komemoracijom i pomenom danas je u Novom Sadu obilježeno 77 godina od zloglasne Novosadske racije, zločinačke vojne akcije mađarske fašističke okupatorske vojske u Drugom savjetskom ratu u kojoj su na najbrutalniji način ubijani i pod led Dunava bacani nedužni Srbi, Jevreji i Romi.


Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je, obraćajući se okupljenima na novosadskom Keju žrtava racije kod spomenika „Porodica“, da je svijet naučio lekciju poslije krvavog pira pobješnjelih fašista tokom Novosadske rracije.

„Svet je naučio da nikad više ne sme da se dozvoli da milioni nevinih stradaju, da bi se shvatilo da pravo na život zaslužuju svi. I, zato borba protiv tog najvećeg zla, borba protiv fašizma, nikad i nigde ne sme da zamre“, poručio je on.

Vučević je dodao da je Novi Sad naučio da živi sa vječnom tugom za nevine žrtve.

„Novosađani su naučili da žive sa tugom za velike žrtve, a bilo ih je više od 2.000 – mališana, starih i neomoćnih, čitavih porodica, pa i generacija koje su pre 77 godina nestale u ledenoj vodi Dunava, a bili su krivi u bolesnoj memoriji fašista samo što su bili druge vere i nacije“, istakao je Vučević.

On je podsjetio da je tih hladnih januarskih dana stradalo na hiljade nedužnih Srba, Jevreja, Roma.

„Samo sećanje na te dane kad su horde Hortijevih fašista, žandarmi ubice u okupiranom Novom Sadu išli od kuće do kuće i u smrt odvodili sve one koji su se zvali i govorili drugačije od njih izaziva ogromnu tugu i jezu i užas. Užas na zločine nad našim sugrađanima kakve istorija ne pamti. Bilo je to masovno ubistvo nedužnih ljudi kakvo civilizacija ne pamti“, dodao je on.

Prema njegovim riječima, ovaj januarski muk, ledena tišina Dunava i sjećanje na najtužnije dane u istoriji Novog Sada, poruka su da se to nikad ne smije zaboraviti.

„Nećemo dozvoliti da ijedna stranica istorije Novog Sada bude obeležena crnim florom zbog nečije mržnje. Obavezni smo da i u najtežoj situaciji postupamo kao ljudi. I, nema tog interesa, nacionalnog i pojedinačnog, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo ljudi. U ove reči blaženopočivšeg patrijarha Pavla, staje životna lekcija za čitavo čovečanstvo“, rekao je Vučević.

Brojnim okupljenim građanima na Keju kod spomenika „Porodica“ obratio se i vrhovni rabin Srbije Isak Asijel, koji je istakao da se prema zločinu kakav je Novosadska racija nikada ne smije biti neutralan, da je to lekcija koja se nikada ne zatvara.

„Život uvek satka situacije u kojim nas stavi pred ispit, da vidi, da li smo naučili tu lekciju dobro. I, to iz dana u dan iz trena u tren“, dodao je on.

Njegovo preosveštenstvo episkop bački gospodin Irinej poručio je da ovakav zločin nikada više ne smije da se ponovi.

„Ne smemo zaboraviti da se negde u svetu od onog vremena od pre 77 godina do danas svakodnevno dešavaju tragedije poput Novosadske racije, u raznim izdanjima, ali nažalost sa istom suštinom. Mislim, da se zato treba da molimo i činimo sve što je do nas da se takva zla prestanu dešavati u svetu oko nas“, dodao je vladika Irinej.

Poslije komemoracije, molitvenih pomena i besjeda, položeni su vijenci na spomenik „Porodica“.

Vijence su položili u ime grada Novog Sada Miloš Vučević, u ime Pokrajinske vlade njen predsjednik Igor Mirović, delegacija Skupštine AP Vojvodine predvođena predsjednikom Ištvanom Pastorom, Alona Fišer Kam ambasador Izraela u Srbiji i ambasador Mađarske Atila Pinter.

Na spomenimk su vijence nedužnim žrtvama Racije položile i delegacije Jevrejske opštine Novi Sad, Saveza jevrejskih opština Srbije i delegacije Matice Romske.

Branislav Milić Šumarev vijenac je položio u ime potomaka žrtava Novosadske racije.

Vijenac u Dunav sa broda Riječne flotile Vojske Srbije položili su predstavnici Grada Novog Sada, javrejskih opština i romske nacionalne zajednice.

Novosadska racija sprovedena je u Novom Sadu i okolnim mjestima od 21. do 23. januara 1942. godine.

Ta zločinačka akcija je dobro isplanirana danima ranije od najviših vojno-policijskih funcionera tadašnje fašističke Mađarske, a sa čime je bila upoznata i njena vlada.

Za tri dana racije u Novom Sadu u vodama Dunava je prema pojedinim istorijskim izvorima pobijeno više od 2.000 nedužnih Novosađana.

Ukupan broj nestalih tokom tog pogroma nezabilježenog do tad u Evropi bio je oko 4.500 „nepodobnih“ ljudi.

Osim Srba, Jevreja i Roma, u Novosadskoj raciji je likvidiran i određeni broj pripadnika drugih drugih etničkih grupa, koje su tada živjele u Novom Sadu i okolini, a među njima najviše Rusa.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: