fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježeno 75 godina od stradanja u selu Osovo

Kod spomenika u selu Osovo kod Rogatice danas je obilježeno 75 godina od stradanja 90 žena, djece i staraca srpske nacionalnosti, koje su ustaše zloglasne Crne legije Jure Francetića 27. aprila 1942. godine zatvorile i zapalile u štali Koje Ristanovića na lokalitetu „Kula“.

Rogatica - pomen Foto: SRNA
Rogatica – pomen Foto: SRNA

Predstavnici lokalne zajednice i opštinske Boračke organizacije položili su vijence i zapalili svijeće kod spomen-obilježja stradalih.

Načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić rekao je da postoji bojazan da brojka od 90 svirepo ubijenih nije konačna.

„Velika su stradanja našeg naroda u vjekovima iza nas, što je najtužnije, često su skrivana, posebno stradanja iz Drugog svjetskog rata. Stojeći na ovom mjestu pitamo se kako ljudski um može biti toliko zao da žive spali, između ostalog, djecu“, istakao je Jagodić.

On je dodao da je na takav način prekinuto hiljade i hiljade mladih života, da je srpska nacija sasijecana u korjenu.

„Kažu da je sjećanje jedini način čuvanja od zaborava, te da svi imamo moralnu dužnost da se sjećamo svih stradanja srpskog naroda. Ovo kao i sva stratišta bolni su podsjetioci na žrtvu predaka ali opomena i motiv da sačuvamo našu slobodu, jezik i teritoriju“, istakao je Jagodić.

Mještanin Milovan Bajović rekao je da se strahota stradanja u selu Osovo ne može opisati riječima, te da su danas došli da odaju pomen onima koji su znali da su im male šanse da prežive.

https://youtu.be/JKwUGDYCfbQ

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: