Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Obilježeno 75 godina od dizanja ustanka

Datum objave: četvrtak, 7 jula, 2016
Veličina slova: A- A+

Na fruškogorskom prevoju Iriški venac kod spomenika “Sloboda” danas je održan svečani skup povodom obilježavanja 75 godina od dizanja ustanka naroda Srbije u Drugom svjetskom ratu.

Na fruškogorskom prevoju Iriški venac kod spomenika "Sloboda" danas je održan svečani skup povodom obilježavanja 75. godišnjice dizanja ustanka naroda Srbije u Drugom svjetskom ratu.
Obilježavanje 75. godišnjice dizanja
ustanka naroda Srbije Foto: SRNA

Tom prilikom, na spomenik “Sloboda” položeni su vijenci palim borcima Narodnooslobodilačkog rata /NOR/.

U ime Pokrajinske vlade vijence palim borcima NOR-a položili su potpredsjednik Pokrajinske vlade Ivan Đoković i pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić.

Organizator svečanog skupa bio je Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata /SUBNOR/ AP Vojvodine.

Pokrovitelj skupa je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s vjerskim zajednicama.

Poštu palim borcima sedmojulskog ustanka odali su i predstavnici pokrajinskog, gradskih i opštinskih odbora SUBNOR-a, pripadnici Vojske Srbije, te predstavnici Skupštine AP Vojvodine, ambasade Ukrajine i Azerbejdžana, delegacija Brčko distrikta, Udruženje vazduhoplovaca Vojvodine, kao i predstavnici političkih stranaka.

Ustanak u Srbiji u Drugom svjetskom ratu počeo je 7. jula 1941. godine u selu Bela Crkva kod Krupnja.

Tog dana je Rađevačka partizanska četa Valjevskog partizanskog odreda izvela oružanu akciju.

U toj akciji Žikica Jovanović Španac, koji je poslije proglašen narodnim herojem, na seoskom vašaru u Beloj Crkvi ubio je dva žandarma, što je označilo početak ustanka u tadašnjoj Srbiji.

Srpski istoričari i danas su oštro podijeljeni o pitanju da li je Španac počinio herojsko djelo ili je samo ubica koji je hladnokrvno ubio dva Srbina.

Izvor: SRNA

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top