fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

OBILjEŽENO 74 GODINE OD POKOLjA NA GARAVICAMA

Služen parastos u Garavicama

Služen parastos u Garavicama

Služenjem parastosa i pomenom na srpskom, hebrejskom i romskom jeziku u Garavicama kod Bihaća obilježeno je 74 godine od stradanja više od 14.000 Srba, Jevreja i Roma bihaćkog kraja, koje su 1941. godine pobile ustaše.

U okviru pomena, koji je organizovalo Zavičajno udruženje Bišćana „Una“, održan je istorijski čas, položeno cvijeće i prislužene svijeće.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je Srni da će Vlada Srpske u narednom periodu posvetiti mnogo više pažnje ovakvim mjestima i obilježavanju ovakvih datuma, kako bi se sa tim upoznale generacije koje dolaze.

„Garavice, kao i ostala stratišta, ne smijemo prepustiti zaboravu, inače će ona da nam se ponove“, poručio je Milunović.

Prema njegovim riječima, nad Srbima je u Drugom svjetskom ratu počinjen genocid, ali on kao takav nikad nije definisan, nego je u socijalističkoj Jugoslaviji bio prikrivan s navodnim ciljem pomirenja naroda, čime su izjednačeni zločinci i žrtve.

„Tek od skoro je naša šira javnost upoznata o stradanju u Garavicama, zahvaljujući grupi entuzijasta koji pokušavaju da to stradanje otmu od zaborava“, rekao je Milunović.

Veliki pokolj na Garavicama dogodio se od 28. jula do 4. avgusta 1941. godine, kada je ubijeno oko 10.000 civila.

Prema britanskim izvorima, na Garavicama je za tri mjeseca ubijeno 14.500 civila, što ovo stratište stavlja na drugo mjesto po broju žrtava u BiH u Drugom svjetskom ratu.

Prvi spomenik žrtvama Garavica podignut je 1949. godine, a u periodu od 1960. do 1980. godine bihaćka opština uređuje Garavice kao spomen-park žrtvama fašističkog terora, nakon čega je 1981. godine otkriven novi spomenik.

Spomenik iz 1949. godine uklonjen je i postavljen u blizini bihaćke kule, a u posljednjem ratu je znatno oštećen. Prije dvije godine ponovo je demontiran i odvezen na spomen-područje u Garavicama.

Parastosu i komemoraciji, prisustvovala je i delegacija udruženja Jadovno 1941. iz Banja Luke.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Godišnjica stradanja Srba, Jevreja i Roma na Garavicama kod …

Istinu otrgnuti od zaborava – Jadovno 1941.

Garavice, 12.000 poklanih Srba

Garavice – Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: