Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Obilježeno 70 godina od stradanja Srba u selu Kremna kod Prnjavora

Datum objave: ponedeljak, 26 decembra, 2011
Objavljeno u Prnjavor
Veličina slova: A- A+
Kremna - parastos
Kremna – parastos

Svetosavska omladinska zajednica(SOZ) iz Prnjavora je posjetom stratištu u selu Kremna i parastosom u Hramu Svetog velikomučenika cara Lazara na Vučijaku obilježila 70 godina od stradanja dvadeset mještana zaseoka Petrovići, u selu Kremna.

Tomo Petrović tog kobnog dana imao je samo pet mjeseci, ali o ovom događaju zna mnogo iz priča njegove majke, koja ga je ,iako teško ranjena, spasila od neprijatelja.

“Majka mi je pričala da su u selo u kom su bili samo žene,djeca i starci došla dva kamiona sa vojnicima.Ubijene ali i živu djecu su nabacali na kamaru u dvije zgrade, zapalili ševariku i ostavili da izgore.Moja majka kojoj je skoro u potpunosti bila odsječena ruka i rasječena glava smogla je snage da u košulji ,puzajući, spasi troje djece,među kojima i mene“pripovjeda kroz suze sedamdesetogodišnji Tomo.

On kaže da su mu tada ubili brata Novaka, sestru Ljeposavu i djeda.

“Oni koji su preživjeli ,ostatak života osjećali su posljedice,a moj rođak Miodrag nakon toga je pobjegao u Australiju i više se nikad nije vratio u rodni kraj” kaže Petrović.

Sekretar prnjavorskog SOZ-a Bojan Milijašević je izražavajući zahvalnost SUBNOR-u koji je 1974.godine postavio spomen-ploče na mjestu stradanja istakao da ovdje nije riječ o žrtvama fašističkog terora ,kako piše na pločama, već se radi o pravoslavnim hrišćanima koje su ubili hrvatski vojnici i njihove komšije ,čija su imena i prezimena poznata.

“Petokraka na ovim pločama svjedoči o vremenu podizanja obilježja ,a nikako o žrtvama koje su stradale zbog svoje ideologije, jer su ubijeni uglavnom žene i djeca, i to u vremenu kada nije bilo ni riječi o nekim podjelama.”kaže Milijašević.

SOZ je, ličnim sredstvima, u spomen na mučenike iz sela Kremna izradio željezni krst, visine 3 metra, koji planiraju, u saradnji sa crkvenom opštinom Kremna, postaviti pored postojeće spomen ploče,kada se za to stvore vremenski uslovi.

Milijašević je podsjetio da je u junu bila postavljena saobraćajno-turistička oznaka koja je pokazivala gdje se nalazi ovo stratište, ali je znak nakon mjesec dana otkinulo nepoznato lice.

16. decembra 1941. godine vojnici hrvatskih oružanih snaga iz garnizona u Prnjavoru, uz pomoć Mađara i Ukrajinaca grko-katolika sa Vučijaka, na najsuroviji način ubili su 20 mještana zaseoka Petrovići ,uglavnom žena i djece.Njihova tijela su spaljena u dvije zgrade, a ostaci sahranjeni na mjesnom groblju.

Prva svjedočenja o ovom zločinu su objavljena 1983.godine, ali su široj javnosti bila nepoznata do prošle godine,kada je zahvaljujući članovima SOZ-a objavljeno nekoliko članaka o stradanjima pravoslavnog stanovništva u Drugom svjetskom ratu.

Izvor: soz.jpg
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top