fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježeno 25 godina od oslobođenja grada

U Zvorniku je danas povodom 25 godina od oslobođenja grada u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu služen pomen i položeno cvijeće na centralni spomenik za 1.080 poginulih srpskih boraca, a potom je održana svečana akademija.

U Zvorniku je danas povodom 25 godina od oslobođenja grada u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu služen pomen i položeno cvijeće na centralni spomenik za 1.080 poginulih srpskih boraca, a potom je održana svečana akademija.
Zvornik – pomen Foto: SRNA

Tadašnji predsjednik opštine Zvornik Brano Grujić podsjetio je prisutne na akademiji povodom Dana oslobođenja grada da su muslimanske snage 4. aprila 1992. godine uzele grad, blokirale sve izlaze i ulaze u grad, čime je nastao pakao za srpski narod u Zvorniku.

„Srpska nejač u pratnji starijih bježala je preko Drine čamcima da spasi glave“, rekao je Grujić i naglasio da se srpski narod, kada je vidio da je izgubio slobodu i da mu prijeti nestanak, organizovao i vratio grad.

On je ukazao na važnost da se ne zaboravi to vrijeme, koje je odnijelo žrtve i nanijelo štetu na svim stranama, te istakao da to „nekim političarima nije bilo dovoljno, pa i dalje raspiruju mržnju umjesto da se okrenu budućnosti, privredi, životu“.

Nekadašnji komandant Zvorničke pješadijske brigade general Vinko Pandurević istakao je da su u ovoj brigadi služili najbolji i nahrabriji borci Vojske Republike Srpske iz Podrinja.

„Imao sam tu čast i odgovornost da budem na čelu brigade koja je nakon oslobođenja grada od aprila 1992. imala veoma težak i odgovoran zadatak da brani područje opštine Zvornik, štiti stanovništvo, omogući uslove života u gradu i obezbijedi da Zvornik uđe u teritorijalni sastav Republike Srpske“, rekao je Pandurević novinarima prije svečane akademije.

Prema njegovim riječima, veoma je značajno da su Zvornik i drugi gradovi u dolini rijeke Drine ostali u teritorijalnom sastavu Republike Srpske, što je bilo od presudne važosti.

Sekretar Gradske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Milivoje Marković kaže da nijednog trenutka ne smiju biti zaboravljeni događaji od prije 25 godina kada je srpskom narodu na ovom prostorima protiv njegove volje bila uskraćena sloboda.

Prva žrtva u Zvorniku koja je pala na današnji dan prije 25 godina bio je Rade Radović-zvani Luka, a dan kasnije ubijen je zastavnik Miko Stanojević, dok je nekoliko vojnika ranjeno iz zasjede koju su organizovali predstavnici SDA iz Sapne, tadašnje zvorničke mjesne zajednice.

Tokom odbrambeno-otadžbinskog rata na području Zvornika poginulo je 566 boraca Vojske Republike Srpske, više od 700 je ranjeno, a 32 borca i danas se vode kao nestali.

Na centralni spomenik za 1.080 boraca, kojima je prethodno služen pomen, vijence su položili članovi porodica poginulih boraca, predstavnici Gradske boračke organizacije, Gradske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, ratnih vojnih invalida, narodni poslanici i predstavnici lokalne vlasti.

U okviru obilježavanja Dana oslobođenja Zvornika prisutni su posjetili Spomen sobu.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Zvornik: Obilježavanje 24 godine od formiranja sarajevskih …

Zvornik: Kao nestali još se vode 24 vojnika i 30 civila …

Otkriven spomenik palim borcima | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: