fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježene 74 godine od stradanja pravoslavaca od Nijemaca i ustaša

U Dolima u Pivi obilježene su 74 godine od stradanja pravoslavnog naroda kada je za vrijeme Pete ofanzive 1943. godine jedinica „Princ Eugen“, sastavljena od njemačkih folksdojčera i hercegovačkih ustaša, ostavila za sobom pustoš ubivši oko 1.260 Pivljana.

 Spomenik u Dolima u Pivi gdje je obilježeno 74 godine od stradanja pravoslavnog naroda.
Podgorica – spomenik u Dolima Foto: SRNA

Samo u Dolima 7. juna za sat su ubili 522 ljudi, među kojima 109 djece, od kojih je jedno rođeno na gubilištu.

Nevine žrtve bile su podijeljene u tri grupe – jednu su činili muškarci stariji od 15 godina, drugu žene i djevojke, a treću djeca.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop budimljansko-nikšićki vladika Joanikije sa brojnim sveštenstvom i monaštvom, a na mjesto stradanja okupio se veći broj Pivljana.

„Ovo mjesto, kao sabirno mjesto stradanja, daje Pivi novi život“, kazao je Joanikije i dodao da se nada da će Dola postati mjesto poklonjenja širih razmjera.

Književnik Kosta Radović je za vrijeme Pete ofanzive imao šest godina i u zbjegu, u pećini, slušao je „kolektivni, narodni lelek mučenika“ koji u njegovoj duši i srcu traje i do danas.

„Što dječiji strah i staračka tuga zapamtiše, to se nikada ne može izbrisati, to se u grčevitim snovima javlja“, rekao je Radović.

U dolinama gdje su ubijene nevine žrtve, 1977. godine je napravljen memorijalni kompleks, rad vajara Luke Tomanovića, a prije deset godina izgrađena je i crkva, tipa lovćenske kapele.

Služba u Dolima je prva nakon što je Sveti arhijerejski sabor SPC na prijedlog Eparhije budimljansko nikšićke u diptih svetih uvrstio pivske novomučenike koji će se praznovati 7. juna.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Pivska krvava bajka: Jedan od najsvirepijih zločina Drugog svjetskog rata

U Diptih svetih uskoro će biti upisana i Jaglika Adžić iz Pive …

Obilježeno 73 godine od genocida u Dolima | Jadovno 1941.

I žrtve nacista među svecima | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: