fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježene 72 godine od oslobađanja Broda

Polaganjem vijenaca na spomen-obilježje stradalim učesnicima Narodno-oslobodilačke borbe, u Brodu su danas obilježene 72 godine od oslobađanja ove opštine u Drugom svjetskom ratu i borbe protiv fašizma.

Polaganje vijenaca u Brodu Foto: SRNA
Polaganje vijenaca u Brodu Foto: SRNA

Načelnik opštine Brod Ilija Jovičić rekao je da je u Drugom svjetskom ratu stradalo oko 2.500 Brođana, od čega je najveći broj u logorima Slavonska Požega i Jasenovac.

„Želimo da njegujemo tradiciju. Šaljemo svima poruku da sloboda i mir nemaju alternativu“, poručio je Jovičić.

Predstavnik SUBNOR-a Ismet Đuherić zahvalio je građanima što su svojim dolaskom pokazali da se sjećaju velike žrtve koju su Brođani, kao i ostali učesnici Narodnooslobodilačke borbe, dali u oslobađanja Broda.

Potpredsjednik Jevrejske zajednice u Doboju Dario Atijas rekao je da jevrejski narod u aprilu obilježava Dan sjećanja na žrtve Holokausta, a sve počinje u Brodu odavanjem počasti kod spomen-kosturnice u Gradskom parku.

„U Brodu danas nema Jevreja što je direktan rezultat njihovog stradanja u Drugom svjetskom ratu. Jevrejske zajednice danas egzistiraju u šest gradova u BiH“, rekao je Atijas.

On kaže da je jevrejskim zajednicima veoma važno da se ne izbriše sjećanje na Jevreje sa ovih područja.

„Zahvaljujem Brođanima i lokalnoj upravi na inicijativi da postave spomen-ploču u Gradskom parku da se možemo pomoliti za stradale u Drugom svjetskom ratu“, dodao je Atijas.

Na današnji dan 1945. godine, 23. divizija Jugoslovenske narodne armije, te 7. i 9. srpska brigada oslobodile su opštinu Brod.

U okviru ove akcije zarobljeno je 242 njemačka vojnika, 842 domobrana, 22 ustaše i 13 italijanskih vojnika, a zaplijenjena je velika količina naoružanja i vojnih zaliha.

Istog dana oslobođeno je i postrojenje Rafinerije nafte.

Obilježavanje 72 godine od oslobađanja opštine Brod u Drugom svjetskom ratu organizovale su opštinska uprava i SUBNOR.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: