Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježene 24 godine od ubistva 11 Srba u bratunačkom selu Loznica

Delegacija Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunac i članovi porodica poginulih danas su obilježili 24 godine od ubistva 11 Srba u bratunačkom selu Loznica.

Delegacija opštinske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunac i članovi porodica poginulih danas su obilježili 24 godine od ubistva 11 Srba u bratunačkom selu Loznica
Obilježavanje 24 godine od ubistva
11 Srba u bratunačkom selu Loznica
Foto: SRNA

Oni su prislužili svijeće za pokoj duša poginulih i okadili njihove humke, te položili cvijeće kod spomen-krsta na groblju u Bratuncu, gdje su žrtve sahranjene, jer to nije moglo biti obavljeno u seoskom groblju zbog borbenih dejstava i stalnih napada muslimanskih snaga.

Živana Filipović kaže da je tog tragičnog Vidovdana 1992. godine u Loznicu upala muslimanska vojska iz Srebrenice i ubila 11 mještana, među kojima i njenu sedamnaestogodišnju kćerku Vericu koja je bila u kući.

“U selu su zatekli civile i ubili koga su stigli, a selo su opljačkali i zapalili i ono još nije obnovljeno”, priča Živana.

Ona kaže da je ogorčena radom Haškog tribunala i pravosuđa BiH.

“Već 20 godina u Hag odvode i osuđuju Srbe, a za zločine nad Srbima i našom djecom niko ne odgovara. Hoće li iko odgovarati za ubistvo moje maloljetne kćerke i ostalih civila iz Loznice i drugih sela ovog kraja koje su muslimani poubijali na razne načine”, upitala je Živana.

Ona je u ratu izgubila i muža, brata, petoricu sestrića i još nekoliko članova porodice. Kaže da zna neke Bošnjake koji su se vratili u bratunačku opštinu, a učestvovali su u ubistvima srpskih civila, ali se vode kao nestali prilikom pada Srebrenice.

“Stavljajući ih na spisak nestalih, muslimanke vlasti hoće da ih zaštite od odgovornosti za zločine koje su činili”, tvrdi Živana.

Predsjednik Organizacije porodica poginulih i nestalih iz Bratunca Radojka Filipović kaže da porodice ogorčenje upućuju prema pravosuđu BiH.

Delegacija opštinske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunac i članovi porodica poginulih danas su obilježili 24 godine od ubistva 11 Srba u bratunačkom selu Loznica
Foto: SRNA

“Ni Tužilaštvo, ni Sud BiH nisu opravdali postojanje jer za toliko godina od formiranja nisu procesuirali nijedan zločin počinjen nad Srbima u srednjem Podrinju, što govori da oni selektivno rade i da čekaju da nestane svjedoka da bi počeli suditi počiniocima zločina nad Srbima i da tada, zbog navodnog nedostatka dokaza, prekinu istrage ili sudske procese”, smatra Filipovićeva.

Ona je podsjetila da je stradanje srpskog naroda na ovim prostorima počelo 20. aprila 1992. godine, a onda su uslijedili upadi muslimanskih snaga iz Srebrenice u srpska sela oko Bratunca i Srebrenice i masovna ubistva na velike pravoslavne praznike – Đurđevdan, Vidovdan, Petrovdan i Božić.

“Prekidanjem sudskih procesa i neizricanjem kazni počiniocima zločina i njihovim starješinama, odnosno političkim vođama, želi se stvoriti jednostrana slika o ratu u BiH i izbjeći sudsko prihvatanje istine da su počinjeni brojni zločini nad Srbima”, ocijenila je Filipovićeva.

Prema njenim riječima, lošu praksu Haškog tribunala da prekida istragu i sudski proces usljed smrti optuženog ili svjedoka, prihvatio je Sud BiH, što odgovara bošnjačkoj strani jer neizricanjem presude mnogim bošnjačkim političkim i vojnim liderima oni se amnestiraju od odgovornosti za zločine koje su počinili ili su naredili, odnosno nisu ništa preduzeli da ih spriječe.

Filipovićeva ističe da se mora insistirati da se sudski procesi ubrzaju da bi počinioci zločina nad Srbima u ovom kraju napokon bili procesuirani i sudski potvrđena istinitost dokaza o masovnim srpskim stradanjima.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Bratunac: Naša istina još čeka pravdu | Jadovno 1941.

Bratunac: Parastos poginulim borcima sa sarajevskog ratišta …

Ognjišta ostavili zarad slobode | Jadovno 1941.

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: