Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježene 24 godine od formiranja Zvorničke brigade

U Zvorniku su danas obilježene 24 godine od formiranja Zvorničke brigade, koja je u okviru Vojske Republike Srpske časno i herojski učestvovala u odbrani srpskog naroda na prostoru Zvornika i stvaranju Republike Srpske.

Zvornik (foto:zvornikturizam.org)
Zvornik (foto:zvornikturizam.org)

Ovim povodom služen je pomen, zapaljene svijeće i položeni vijenci na Centralnom spomeniku za 1.080 poginulih boraca.

U toku Odbrambeno-otadžbinskog rata poginulo je 538 boraca Zvorničke brigade, 32 su nestala, a 1.800 ranjeno, od kojih su 1.100 sa trajnim posljedicama invalidnosti.

Komandant brigade Vinko Pandurević naglasio je da je Zvornička brigada odlikovana medaljom „Petra Mrkonjića“, dodavši da je to bila najbolja brigada u Drinskom korpusu jer su njeni rezultati i doprinosi u odbrani Podrinja, kao vitalnog dijela Republike Srpske, ogromni i nemjerljivi.

– Siguran sam, a to i činjenice govore, da srpski narod i srpsko rukovodstvo nisu odgovorni za rat jer znamo šta se desilo neposredno prije izbijanja rata i ko je odbio Kutiljerov plan – podsjetio je Pandurević i istakao da su Srbi bili spremni i tada da žive na potpuno ravnopravnim osnovama u BiH, te da se i danas zalažu za to.

On je napomenuo da su tri ključne stvari u BiH kako bi vladao trajni mir.

– Prvo, nadležnosti entiteta u BiH ne mogu se umanjivati, drugo entiteti su konstante i treće da je BiH međunarodno priznata i sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i svih njenih građana – rekao je Pandurević.

On je dodao da borba za Republiku Srpsku i dalje neprekidno traje, ali su načini i metode sasvim drugačije.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić istakao je da sama činjenica da je Zvornička brigada imala više od 500 poginulih, a sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske 560, govori o žestini borbe koja je vođena na ovom prostoru.

– Zvornička brigada dala je nemjerljiv doprinos, ne samo u odbrani ovog dijela Podrinja, nego ukupnog stvaranja Republike Srpske – rekao je Savčić i dodao da su pripadnci ove brigade stizali i na mnoga druga ratišta, počev od Nišićke visoravni do zapadnih krajeva Republike Srpske.

Sekretar Gradske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Zvornik Milivoje Marković rekao je da se prilikom obilježavanja bitnih datuma iz novije istorije srpskog naroda nikada ne smiju zaboraviti porodice poginulih boraca, ratni vojni invalidi i demobilisani borci.

Pomen je služilo mjesno sveštenstvo, a vijence na Spomenik su položili komandant Zvorničke brigade Vinko Pandurević, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, predstavnici Gradske uprave Zvornik, porodice poginulih boraca i drugi.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Zvornik: Kao nestali još se vode 24 vojnika i 30 civila

Obilježen Dan oslobođenja Zvornika

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: