fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježene 24 godine od formiranja Druge majevičke brigade VRS

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na spomen obilježje palim borcima u proteklom otadžbinskom ratu, danas su u Priboju kod Lopara obilježene 24 godine od formiranja Druge majevičke brigade Vojske RS.

Majevica - parastos  Foto: RTRS
Majevica – parastos Foto: RTRS

Iz te brigade 404 borca dala su život za Srpsku, a 921 je ranjen. 1992. godine na Majevici poginuo je 19-godišnji Željko Ristić. Njegova majka Ana i danas je neutješna.

„Što god ti ponudi na ovoj kugli zemaljskoj kaže- evo tvoje- meni ne treba. Da ti je samo tvoje dijete tu, pa makar i invalid, samo da ga vidiš…“, kaže Ana ristić.

Druga majevička brigada nastala je od 92. motorizovane brigade bivše JNA koja je doživjela pakao kolone 15. maja na Brčanskoj malti u Tuzli. Pripadnici ove brigade uglavnom su bili stanovnici izbjegli sa područja Tuzle. Brigada je imala veliku odgovornost, bila je na vratima odbrane Semberije i Posavine, štitila relej Stolice i sva srpska sela na području Majevice.

Zona odgovornosti koju je imala Druga majevička brigada bila je veoma teška, naglašava predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić.

„Ljudi su odsudno branili ove prostore , jer njihovim padom bio bi otvoren put ka Bijeljini i izlazak na rijeku Drinu, što jeste bio jedan od ratnih ciljeva bošnjačkog rukovodstva…“, istakao je Savčić.

Opština Lopare stipendira 62 studenta iz kategorije porodica poginulih boraca i RVI, a planiraju zaposlenje dvoje djece iz ove kategorije. Takođe rade i na stambenom zbrinjavanju, a dosada je opština učestovala u izgradnji dvije stambene zgrade.

Ratni put Druge majevičke brigade i stradanje njenih boraca, opisano je u knjizi “I Majevica je plakala tog dana“ Dragana Mrkajića Kaje, jednog od komandira ove brigade.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Teže probiti ćutanje nego koridor

Promovisana knjiga „I Majevica je plakala tog dana“

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: