Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

OBILjEŽENE 23 GODINE OD STRADANjA SRBA

 Polaganje vijenaca na Crnom vrhu kod Zvornika

Polaganje vijenaca na Crnom vrhu kod Zvornika

Parastosom i polaganjem vijenaca na Spomen-ploču, danas su na Crnom vrhu kod Zvornika obilježene 23 godine od stradanja 11 pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), policajaca i civila, koje su 10. septembra 1992. godine iz zasjede ubili srebrenički muslimani.

Zamjenik predsjednika Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Veljko Lazić rekao je da se dolaskom na mjesto stradanja već 23 godine odaje počast ubijenim Srbima, ali da za sve to vrijeme niko od onih koji su počinili ovaj stravičan zločin nije odgovarao.

“Poznajući rad, ili bolje reći nerad, Tužilaštva i Suda BiH mislim da ćemo na pravdu još dugo čekati”, rekao je Lazić i naglasio da je morao biti zatražen referendum o pitanju rada ovih pravosudnih institucija.

On je naglasio da Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila podržava održavanje referenduma jer je to jedini način da se uspostavi čist odnos prema radu pravosudnih institucija BiH koje su do sada pokazale da im jedino stalo da optužuju srpski narod.

Lazić je rekao da je i Institut za nestala lica BiH izgubio kredibilitet i smisao postojanja jer je od 2008. godine ekshumirano samo 225 Srba. On je podsjetio da se još traži 1.678 nestalih Srba.

Sekretar zvorničke Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Milivoje Marković podsjetio je da se “na ovom mjestu 10. septembra 1992. godine dogodio stravičan zločin kada su kolonu vozila, koja se kretala iz Caparde prema Zvorniku, presreli srebrenički muslimani, zapalili vozila i ubili 11 lica od kojih su samo dva bili pripadnici Vojske Republike Srpske u uniformama, a ostali su bili u civilnim odijelima”.

On je istakao da taj zločin ima posebno težinu jer se dogodio na teritoriji Republike Srpske i zato što su ga počinili srebrenički muslimani, o čemu postoji dokazi.

Parastos je služilo mjesno sveštenstvo, a vijence na Spomen-ploču položili su predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, opštinske Boračke organizacije, opštinskog Udruženja ratnih vojnih invalida, Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, opštine Zvornik i Udruženja slijepih i slbovidih Zvornik.

Spomen-ploča je postavljena 10. septembra 2010. godine na Crnom vrhu i prvi put je oskrnavljena šest dana nakon toga, a iste godine odatle su ukradeni sto i klupe, isječeni željezni stubovi i lanci oko obilježja.

Prije dvije godine obnovljena je i postavljena veća i deblja granitna ploča, koju su nepoznate osobe razbile u avgustu prošle godine.

Prošle godine postavljena je i osveštana nova – treća po redu postavljena Spomen-ploča na mjestu stradanja pripadnika VRS, policije i civila.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

OSKRNAVLjENA SPOMEN-PLOČA POGINULIM BORCIMA VRS …

NISU PRONAĐENE ODRUBLjENE GLAVE PRIPADNIKA VRS …

OBILjEŽAVANjE STRADANjA SRBA NA CRNOM VRHU – Jadovno …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: