fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

OBILjEŽENE 23 GODINE OD STRADANjA SRBA IZ JABUKE

Polaganje vijenaca kod spomenika stradalim Srbima iz Jabuke

Polaganje vijenaca kod spomenika stradalim Srbima iz Jabuke

Paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća na fočanskom groblju Božovac danas su obilježene 23 godine od stravičnog stradanja 43 srpska civila iz Jabuke, nekadašnje fočanske mjesne zajednice koja je Dejtonskim mirovnim sporazumom pripala Federaciji BiH.

Pripadnici muslimanske vojske 23. jula 1992. godine u osvit zore napali su 11 sela Jabuke, paleći i ubijajući sve pred sobom.

Masakrirana su 43 civila, među kojima i starci, žene i djeca, a najmlađa žrtva je trinaestogodišnji dječak Novo Elez.

Minirana je i do temelja porušena pravoslavna Crkva Preobraženja Gospodnjeg, a popaljene su sve kuće i pomoćni objekti.

Ljubiša Simović je preživio jabučki pogrom, ali kaže da i danas sanja užasne scene sakupljanja mrtvih, među kojima je bio i njegov osamdesetogodišnji otac.

„Naše komšije, predvođene Rasimom Halilagićem, tadašnjim komandantom te brigade u Jabuci, počinile su ovaj zločin“, rekao je Simović.

On je naglasio da ne može da shvati da za to niko nije odgovarao.

„Da li su mali Novo Elez ili starice Milka Kovač, koja je imala devedeset godina i bila nepokretna, i slijepa Zorka Simović, koje su zapaljene, bili za nešto krivi ili su ubijeni zato što su Srbi?“, upitao je Simović i dodao da su mnogim žrtvama odsječene glave.

Jabučani su ogorčeni radom pravosudnih institucija Republike Srpske i BiH koje, uprkos brojnim svjedočenjima, nisu podigle optužnice. Oni ističu da su izjave davali tužilaštvima u Trebinju i Sarajevu, ali bez efekta.

„Ljudi su pobijeni na svojim kućnim pragovima, nisu ginuli negdje po tuđim selima, ali Sud i Tužilaštvo BiH ne preduzimaju ništa“, rekao je Ranko Kapuran, kome je u Jabuci ubijen brat, a i on je bio teško ranjen.

Nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma Jabuka je pripala FBiH, pa su preostali mještani svoje mrtve sa mjesnog groblja prenijeli na gradsko groblje u Foči, kada je i definitivno ugašen život Srba u ovoj mjesnoj zajednici.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Želim da moje dijete, nikada ne doživi ono što smo mi i naši …

U NEDJELjU OSVEŠTANjE SPOMEN-KAPIJE U BUNOVIMA …

22 godine od nekažnjenog zločina u Jošanici kraj Foče …

Podrinje – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: