Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Obilježene 23 godine od odbrane od hrvatske agresije

Datum objave: utorak, 18 septembra, 2018
Veličina slova: A- A+

U Kostajnici je polaganjem vijenaca na spomenik borcima poginulim u proteklom ratu u gradskom parku obilježen Dan odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije prije 23 godine u kojoj je sa područja ove opštine, Novog Grada i Kozarske Dubice ubijeno 138 ljudi, a materijalna šteta u naseljenim mjestima procijenjena na 180 miliona KM.

Polaganje vijenaca, Foto: Srna

Vijence su položili načelnik opštine Drago Bundalo, delegacije pripadnika Vojske Republike Srpske borbene grupe “Balj”, Boračke organizacije opštine Kostajnica i Skupštine opštine.

Bundalo je rekao da je tokom hrvatske agresije pričinjena materijalna šteta na teritoriji ove opštine procijenjena na 40 miliona KM, ali da tužba protiv Hrvatske još nije podignuta.

“Za dva dana na Kostajnicu je palo 6.000 granata i grad je bio totalno razrušen. Uradili smo procjenu štete i proslijedili nadležnim ministarstvima s ciljem da Republika Srpska, pa i BiH, pripremi tužbu protiv agresora, ali očigledno, zbog nekih političkih razloga, ta tužba nikad nije podignuta. Ipak, uspjeli smo da se oporavimo i izgradimo naš grad za život u miru”, istakao je Bundalo.

Dušan Đenadija, komandant borbene grupe “Balj”, koju su činili borci iz Prijedora, Kostajnice, Novog Grada, Kozarske Dubice i haubičke baterije iz Banjaluke izjavio je Srni da se sa ponosom sjeća događaja iz septembra 1995. godine.

“Prije svega, odajemo počast poginulim borcima, a ujedno izražavamo zahvalnost narodu Kostajnice, koji je dao najveći doprinos u odbrani i ni u jednom momentu nije pokazao namjeru da napusti ove prostore, a to je obavezalo vojsku i dalo joj veći motiv za odbranu”, rekao je Đenadija.

On je dodao da je Kostajnica bila specifična u taktičkom smislu jer bi se najviše dobilo padom ove opštine, budući da bi veoma brzo protivničke snage došle do Knežice, a zatim i Prijedora, čime bi bile eliminisane odbrane u Novom Gradu i Kozarskoj Dubici.

“Zato je agresija i počela napadom na Novi Grad i Kozarsku Dubicu da bismo mi preorijentisali jedinice u ove gradove, čime bi bila oslabljena odbrana Kostajnice. To je za nas bilo prepoznatljivo i nismo tako postupili, već smo uspjeli odbraniti grad”, pojasnio je Đenadija.

On je naglasio da hrvatska vojska nije uspjela da preko srušenog mosta na rijeci Uni pređe na područje Kostajnice i dodao da nije bilo gubitaka u vojnim redovima.

Prema njegovim riječima, strogo je ispoštovana naredba generala Momira Zeca da odbrana bude postavljena na samoj obali Une, čime su spriječeni veći civilni gubici.

“Imali smo tri civilne žrtve i malo je to stradanja u odnosu na susjedne opštine, ne zato što napad ovdje nije postojao, nego zato što je strogo ispoštovana generalova naredba i zato što smo imali disciplinovane i odgovorne ljude, uglavnom treće dobi, koji su branili svoju djecu i unučad”, naglašava Đenadija.

Centralna manifestacija obilježavanja 23 godine od odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije održava se danas u Kozarskoj Dubici.

U hrvatskoj agresiji na području zapadnokrajiških opština Kozarska Dubica, Novi Grad i Kostajnica 18. i 19. septembra 1995. godine ubijeno je 138 ljudi, i to 74 civila i 64 vojnika.

Naselja i gradovi su pretrpjeli velika razaranja i štetu, a, prema podacima opštinskih komisija o procjeni materijalne štete, u Novom Gradu ona iznosi 83,3 miliona KM, u Kostajnici 40 miliona KM, a u Kozarskoj Dubici 50,4 miliona KM.

Odbrana zapadnokrajiških opština od hrvatske agresije smatra se događajem značajnim za odbranu Republike Srpske i odlukom Vlade Srpske svrstan je među najznačajnije datume novije istorije.

Izvor : Srna

Vezane vijesti:

Obilježen Dan stradanja civila u Drugom svjetskom ratu

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top