Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježen Dan stradanja civila u Drugom svjetskom ratu

U zaseoku Vurune u Donjem Vodičevu, opština Novi Grad, danas su položeni vijenci i prislužene svijeće kod zajedničkog spomen-obilježja za 75 civilnih žrtava iz Drugog svjetskog rata.

U zaseoku Vurune u Donjem Vodičevu, opština Novi Grad, danas su položeni vijenci i prislužene svijeće kod zajedničkog spomen-obilježja za 75 civilnih žrtava iz Drugog svjetskog rata
Donje Vodičevo – polaganje
vijenaca

Vijence su položili predstavnici opštine Novi Grad, opštinskog SUBNOR-a, opštinske Boračke organizacije i potomaka stradalih.

Predsjednik Komisije za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Aleksandar Janković rekao je da su u ovom zaseoku na Ilindan 1941. godine u krvavom ustaškom piru stradali civili – žene, djeca i starci.

Janković je naveo da je spomen-obilježje podignuto 2006. godine, a tabla sa imenima žrtava postavljena 2012. godine.

Predsjednik Opštinskog odbora SUBNOR-a Drago Todić podsjetio je da je selo Vodičevo u Drugom svjetskom ratu izgubilo polovinu stanovništva.

Predsjednik mjesne Boračke organizacije Dobrljin Mirko Mačak rekao je da je u Donjem Vodičevu tokom Drugog svjetskog rata stradalo 377 stanovnika, od kojih su 90 bili borci.

Krajem jula i početkom avgusta 1941. godine jedna brigada tek formirane Pavelićeve “legije” zadržala se na ovim prostorima dvadestak dana i za to vrijeme na najsvirepiji način ubijala stanovništvo novogradskih sela.

U blizini Kostajnice za nekoliko dana ubijeno je 2.000 djece, žena i staraca, a na području Dobrljina, Gornjeg i Donjeg Vodičeva, Velike Žuljevice i drugih sela u prvoj polovini avgusta 1941. godine još 2.000 civila.

U zaseoku Vurune u Donjem Vodičevu, opština Novi Grad, danas su položeni vijenci i prislužene svijeće kod zajedničkog spomen-obilježja za 75 civilnih žrtava iz Drugog svjetskog rata

U ovom pogromu ubijeno je 106 djece, a samo u zaseoku Vurune zaklano je 24 djece.

U mjesnom groblju sahranjene su 42 žrtve koje su imale porodicu, a 33 tijela su bačena u jamu, gdje su ostala do eshumacije 2006. godine, nakon čega su sahranjena u zajedničku grobnicu gdje je 2012. godine izgrađeno spomen-obilježje.

Ovaj i druge zločine ustaške vlasti NDH početkom avgusta 1941. godine kada je na prostoru Krajine pobijeno destine hiljada srpskih civila, tematski obrađuje knjiga profesora Miloša Vujanovića “Krvavi pečat”, objavljena 2008. godine, a nastala na osnovu prikupljenog materijala i sjećanja preživjelih.

Parastos u Vurunama služio je sveštenik Nenad Radulović, a u okviru obilježavanja Dana stradanja civilnog stanovištva opštine Novi Grad parastos je danas služen i u hramu Svete velikomučenice Marine u Maslovarama za stradale iz ovog i naselja Crna Rijeka i Jošava.

Obilježavanje ovog datuma u saradnji sa opštinom Novi Grad, opštinskom Boračkom organizacijom i SUBNOR-om organizuje opštinska Komisija za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Obilježavanje dana stradanja civilnog stanovništva opštine Novi Grad u Drugom svjetskom ratu je u kalendaru značajnih datuma ove opštine.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

U Lamincima otkriven renovirani spomenik poginulim bircima

Vladika Atanasije služio parastos žrtvama ustaškog pokolja na Šušnjaru

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: