Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježena godišnjica Drugog srpskog ustanka

Takovo

Polaganjem vijenaca u okviru spomen-kompleksa „Drugi srpski ustanak“ u Takovu je obilježana 197. godišnjica od izbijanja ustanka, a vijence je položio ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, prenosi Radio-televizija Srbije.

Miloš Obrenović, koji je bio najznačajnija srpska ličnost u Beogradskom pašaluku, na skupu starješina u Takovu objavio je 23. aprila 1815. godine početak novog ustanka za oslobođenje Srbije od otomanske vlasti.

Diplomatskim pregovorima Obrenović je do kraja 1815. godine zaključio usmeni mir sa Marašli Ali-pašom, kojim je priznat za vrhovnog srpskog kneza.

Drugi srpski ustanak doveo je do srpske autonomije u okviru Osmanskog carstva i uspostavljanja Kneževine Srbije, koja je imala svoju skupštinu, ustav i vladarsku dinastiju.

Poslije propasti Prvog srpskog ustanka, narod u Srbiji se našao u veoma teškom položaju jer turska vlast nije imala milosti prema pobijeđenima.

Nasilno je oduzimano oružje, uveden je kuluk za opravku gradova i puteva, utjerivani su nameti i feudalne obaveze, zbog čega su pojedinci ponovo počeli da se odmeću u hajduke.

Dahijsko ponašanje Turaka, nasilje, nacionalno ugnjetavanje i ekonomska eksploatacija doveli su do nekoliko spontanih pobuna, od kojih je najpoznatija bila Hadži Prodanova buna. Sve su ugušene u krvi.

Obrenović je, mirnim putem, 15 godina gradio autonomiju Srbije u okviru Otomanskog carstva i svoju vlast u Srbiji. Porta je autonomiju Srbije priznala hatišerifom 1830. godine.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: