fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježena dvanestogodišnjica smrti Slađane Kobas

Na pravoslavnom groblju u Prijedoru danas je služen pomen povodom 12 godina od kada je svoju veliku bitku za život izgubila Slađana Kobas i postala „trinaesta banjalučka zvjezdica“.Na pomenu je bio otac Stojan, brat Miroslav, snaha Karmela i jedan komšija.

Na pravoslavnom groblju u Prijedoru danas je služen pomen povodom 12 godina od kada je svoju veliku bitku za život izgubila Slađana Kobas i postala "trinaesta banjalučka zvjezdica".
Prijedor – sjećanje na Slađanu Kobas
Foto: SRNA

„Evo vidite kako živim, ne mogu da stojim, ne drže noge i leđa teret moje 62 godine. Savladala me je bolest odmah poslije njene smrti i pod stalnom sam terapijom“, priča svoju tužnu priču otac pored groba svoje kćerke Slađane.

Kaže da sjećanja ne blijede, da mu je njena borba za život tada davala snagu i vraćala vjeru u život i ljude i dodaje da je razočaran što društvo ne poklanja veću pažnju ovom događaju.

„Nije bitno to što ja živim od skromne invalidske penzije, ali neko kao da se stidi tog broja 13 i toga da je i ona izgubila bitku za život i da ima prava da bar sjećanje živi dalje od ovog mjesta njene vječne kuće“, rekao je Stojan Kobas.

On dodaje da su mu i sin i snaha sa kojima živi bez posla i da bi volio da je sve bilo drugačije.

„Da je Slađa poživjela bila bi to velika pobjeda i ništa drugo ne bi bilo važnije od toga. Ovako dok živimo živjeće i sjećanje na nju, a poslije šta bude“, dodao je on.

Slađana Kobas je bila jedina preživjela beba iz banjalučkog porodilišta ratne 1992. godine, u vrijeme kada je zbog zatvorenog koridora i nemogućnosti da se dopremi kiseonik za inkubatore umrlo dvanaest tek rođenih beba.

Tokom svog kratkog života bila je živi svjedok jedne od najvećih tragedija na samom početku građanskog rata u BiH.

Slađana Kobas je umrla nakon 13 i po godina života, a njeno hrabro srce je izgubilo bitku za život koju je „trinaesta zvjezdica“ vodila čitavog svog kratkog života koji je od početka bio nemilosrdan prema njoj.

Preživjela je ukupno 12 raznih operacija jer je prvo liječila oči, a potom joj je dijagnostifikovan rak kostiju. Liječila se po klinikama u Republici Srpskoj, Srbiji, Rusiji i Americi, a sredstva za liječenje darivale su brojne institucije, preduzeća i pojedinci iz zemlje i inostranstva.

Na pomenu redovno bude i Nada Praštalo, njena učiteljica iz Osnovne škole „Dositej Obradović“, koja se danas nije pojavila na groblju, ali Slađanina porodica je uvjerena da će sigurno doći na grob 9. februara, na dan njene smrti, jer je ona ne zaboravlja.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Potresna ispovest oca 13. bebe: Moja Slađa, moj anđeo …

Najveća herojska epopeja srpske vojske 90-tih: Bitka za bebe ili …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: