fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježena 25. godišnjica Prve oklopne brigade VRS

Služenjem parastosa za 180 poginulih boraca u banjalučkoj Kasarni „Kozara“obilježena je 25. godišnjica Prve oklopne brigade Vojske Republike Srpske koja je osnovana 31. marta 1991. godine.

Parastos za 180 poginulih boraca Prve oklopne brigade VRS Foto: RTRS
Parastos za 180 poginulih boraca
Prve oklopne brigade VRS
Foto: RTRS

Prije 25 godine, tadašnja 329. oklopna brigada nekadašnje JNA, čiju tradiciju baštini Prva oklopna, upućena je na svoj prvi zadatak – Plitvice. Borbeni put brigade trajao je 1808 dana.

Od prvog do posljednjeg dana u redovima Prve oklopne brigade bio je i Davor Bamburac. Proboj koridora, kaže ostao mu je urezan kao najteža borba.

Branko Suzić, koji je 1993. teško ranjen i ostao bez vida, smatra da je ova brigada imala važnu ulogu u odbrani i stvaranju Republike Srpske. Njegove saborce, kaže Srpska ne smije da zaboravi.

-Njih 180 je bilo u našoj brigadi i svakako to je jedan dug koji treba da na ovaj način simbolično da obilježimo, istakao je Suzić. Povodom godišnjice osnivanja ove brigade sutra u 19 časova u banjalučkom Domu penzionera biće održano prigodno druženje boraca i komandanata Prve oklopne brigade Vojske RS.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

OPERACIJA KORIDOR – Bitka za put života, I deo

PROBOJ ZA SPAS VIŠE OD MILION I PO SRBA | Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: