Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Obilježen Sabor svetih novomučenika jasenovačkih

Datum objave: utorak, 13 septembra, 2016
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+
Direktor Spomen-područja "Donja Gradina" Tanja Tuleković
Tanja Tuleković Foto: SRNA

Članovi Udruženja bivših logoraša iz Drugog svjetskog rata i njihovih potomaka iz Banjaluke posjetili su danas Spomen- područje “Donja Gradina” kako bi obilježili 13. septembar – datum kada Srpska pravoslavna crkva molitveno obilježava Sabor svetih novomučenika jasenovačkih.

Direktor Spomen-područja “Donja Gradina” Tanja Tuleković navela je da su članovi Udruženja posjetili danas i manastir Jasenovac.

“Sa ovim udruženjem sarađujemo niz godina i oni su nam kontrolni mehanizam kada je riječ o istraživanju stradanja civilnog stanovništva Kozare i Potkozarja. Pomažu nam u prikupljanju fotografija, predmeta i dokumenata, a ono što je veoma važno jesu živa svjedočenja”, pojasnila je Tulekovićeva.

Članovi Udruženja bivših logoraša iz Drugog svjetskog rata i njihovih potomaka iz Banjaluke, koji su kao djeca prošli strahote jasenovačkih logora, pogledali su danas u Spomen-području "Donja Gradina" memorijalnu izložbu slika o jasenovačkim žrtvama

Ona je dodala da je veoma važno da se zabilježi što više izjava preživjelih jer su to dokazi da je tokom Drugog svjetskog rata izršen genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Članovi Udruženja bivših logoraša iz Drugog svjetskog rata i njihovih potomaka iz Banjaluke, koji su kao djeca prošli strahote jasenovačkih logora, pogledali su danas u Spomen-području “Donja Gradina” memorijalnu izložbu slika o jasenovačkim žrtvama.

Članovi Udruženja bivših logoraša iz Drugog svjetskog rata i njihovih potomaka iz Banjaluke, koji su kao djeca prošli strahote jasenovačkih logora, pogledali su danas u Spomen-području "Donja Gradina" memorijalnu izložbu slika o jasenovačkim žrtvama

Predsjednik Udruženja, osamdesetpetogodišnja Dobrila Kukolj, rekla je novinarima da su sjećanja na jasenovačke žrtve bolna.

Predsjednik Udruženja, osamdesetpetogodišnja Dobrila Kukolj, rekla je novinarima da su sjećanja na jasenovačke žrtve bolna
“Šaljemo poruku mladim generacijama i molimo ih da naše priče koje smo ispričali, i koje će još neko ispričati, ne zaborave. Zlo koje se desilo nama, više nikada nikome ne smije da se dogodi”, istakla je ona.

Izvor: SRNA
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top