fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ОБИЉЕЖЕН ДАН СТРАДАЊА ЦИВИЛА ДРУГОГ СВЈЕТСКОГ РАТА У НОВОМ ГРАДУ

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/parastos-novi-grad.jpg

НОВИ ГРАД, /СРНА/ – Служењем парастоса и полагањем виjенаца у Новом Граду jуче jе обиљежен Дан страдања цивилног становништва ове општине у Другом свjетском рату.

Парастоси су служени у засеоку Вуруне у Доњем Водичеву, у Црноj Риjеци и Благаjу, док су виjенци положени код спомен-обиљежjа за 292 погинула борца Народно ослободилачког рата и 489 жртава фашистичког терора у Брезицима.

Замjеник начелника општине Нови Град Зоран Старчевић рекао jе да jе у Другом свjетском рату на подручjу ове општине страдало више од 6.000 цивила.

„Краjем jула и почетком августа 1941. године jедна бригада тек формиране Павелићеве `легиjе` задржала се на овим просторима око 20 дана и за то
вриjеме на наjсвирепиjи начин убиjала становништво“, рекао jе Старчевић након парастоса у Вурунама, коjи jе служен за 75 цивила убиjених на Илиндан 1941. године.

Он jе подсjетио да jе у близини Костаjнице за неколико дана убиjено око 2.000 стараца, жена и дjеце, док jе на подручjу Добрљина, Горњег и Доњег
Водичева, Велике Жуљевице и других села у првоj половини августа 1941. године убиjено jош око 2.000 цивила.

Према његовим риjечима, у овом погрому убиjено jе 106 дjеце, а само у засеоку Вуруне поклано jе 24 дjеце.

Један од риjетких коjи су преживjели покољ у Вурунама, осамдесетдвогодишњи Милан Ландуп и данас се сjећа тог Илиндана 1941. године.

Ландуп свjедочи да се мjесно становништво сакрило од усташа у шуму, али их jе „jако невриjеме натjерало да сви пређу у кућу“.

„Убрзо су дошле усташе опколиле кућу и у подруму на наjмучниjи начин побиле људе. Препознао сам међу њима jедну жену Фрацику коjоj сам носио
млиjеко, она jе имала пушку на коjоj jе био нож и убиjала људе“, прича Ландуп.

Он каже да се о овом злочину ниjе говорило у бившоj држави, а и када се говорило крили су се починиоци.

„Сjећам се да су двоjица преживjелих коjи су након рата завршили школу и живjели у Новом Саду 1977. године направили прву плочу како би
обиљежили кућу у коjоj се десио злочин. Том догађаjу присуствовали су преживjели и породице страдалих. Један новинар из Загреба ме питао како
се то десило и када сам му рекао да су то урадиле усташе и да су то били људи коjе познаjемо, он ме убjеђивао да су то били Ниjемци, а jа сам понављао да нису и умало да ме нису затворили“, присjећа се Ландуп.

Након Другог свjетског рата, Ландуп jе у Бањалуци свjедочио о злочину у Вурунама на суђењу Францики коjа jе била осуђена на осам година затвора,
а након што jе одслужила казну долазила jе код родбине у сусjедно мjесто Добрљин.

Кућа у Вурунама у коjоj су на Илиндан 1941. године усташе побиле 75 цивила, међу коjима jе било тек рођене дjеце и трудница и сад постоjи и у њоj живе потомци страдалих.

Ландуп прича да jе покољ преживjело седморо људи, од коjих су осим њега и његове сестре коjа живи у Бачу, жива jош два човjека, коjи живе у Београду и Костаjници.

На мjесном гробљу у Вурунама сахрањене су 42 жртве, док су 33 тиjела бачена у рупу, гдjе су остала до есхумациjа 2006. године, након чега су сахрањена у заjедничку гробницу, гдjе 2012. године изграђено спомен обиљежjе.

Оваj и друге злочине усташке власти почетком августа 1941. године, када jе на простору Краjине побиjено десетине хиљада српских цивила, тематски
обрађуjе књига професора Милоша Вуjановића „Крвави печат“, настала на основу прикупљеног материjала и сjећања преживjелих.

Обиљежавање Дана страдања цивилног становиштва општине Нови Град у Другом свjетском рату, у сарадњи са општином Нови Град, Борачком
организациjом и СУБНОР-ом, организуjе општинска Комисиjа за његовање традициjа ослободилачких ратова.

Извор:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане виjести:

Н. Град: Виjенци код заjедничког спомен-обиљежjа

Нови Град: Годишњица страдања 56 бораца ВРС

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: