fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

OBILjEŽEN DAN SJEĆANjA NA NEVINE ŽRTVE

Jadovno_dan sjecanja 2012.jpg

JADOVNO, (SRNA) – Vladika gornjokarlovački Gerasim juče je kod Šaranove jame na Velebitu služio parastos nevinim žrtvama ustaškog zločina u kompleksu logora Gospić – Jadovno – Pag. Nakon parastosa položeni su vijenci na spomenik nevinim žrtavma kod Šaranove jame, gdje pod humkama i danas leže posmrtni ostaci 1500 mučenika pobijenih krajemav gusta 1941. godine.

Hrvatski istoričar Slavko Goldštajn, čiji je otac Ivo Goldštajn ubijen u Jadovnu, istakao je da je vidljivo da je NDH organizovala cijeli sistem genocidnih logora smrti.

„U logorima Jadovno ubijeno je najmanje 24.000 Srba, Jevreja i Roma, te 31 Hrvat, a sve je rađeno po naređenju ustaškog stožernika Eugena Kvaternika“, rekao je Goldštajn.

On je podsjetio na činjenicu da je to bio prvi logor smrti u NDH, čiji je jedini cilj bio likvidacija nepodobnih.

Predsjednik Udruženja „Jadovno 1941.“ iz Banjaluke Dušan Bastašić napomenuo je da je ovo treća godina od kako se obilježava Dan sjećanja na Jadovno.

„Upućujemo molbu i inicijativu svim relavantnim institucijama i državama u regionu da se Dan sjećanja na Jadovno uvrsti u zvanične kalendare istorijskih sjećanja“, rekao je Bastašić.

Sistem logora Jadovno, podsjetio je Bastašić, osnovan je prije dizanja ustanka u Hrvatskoj i, prema njegovim riječima,  istrebljenje Srba i Jevreja započelo baš tu, a nastavljeno u Jasenovcu i drugimlogorima, kao i na kućnim pragovima.

On je napomenuo kako brojna antifašistička udruženja u Hrvatskoj nisu reagovala na činjenicu da je spomen ploča na Pagu, postavljena 2010. godine, oskrnavljena već sutradan i da do danas nije ponovo postavljena.

Prema podacima istoričara Đure Zatezala, u logorima Jadovno je ubijeno više od 42.000 ljudi. Logori su otvoreni 21. aprila 1941. godine, a zatvoreni su poslije inicijative italijanske vojske polovinom avgusta iste godine.

Obilježavanju Dana sjećanja na Jadovno, koje je završeno postavljanjem časnog krsta na mjestu Čačić Dolac, prisustvovalo je više stotina poštovalaca i potomaka žrtava ustaškog zločina u ovom logorskom kompleksu.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo prisustvovao je obilježavanju Dana sjećanja na Jadovno kao izaslanik predsjednika Republike Srpske, a Branka Šljivar iz Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite kao izaslanik predsjednika Vlade RS.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: