Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježen Dan oslobođenja opštine u Drugom svjetskom ratu

U Novom Gradu danas su položeni vijenci na spomen-obilježje „Majka partizanka“ povodom 1. maja – Dana oslobođenja opštine u Drugom svjetskom ratu.

Novi Grad - spomen-obilježje Majka partizanka Foto: SRNA
Novi Grad – spomen-obilježje Majka partizanka Foto: SRNA

Prvi pokušaj oslobađanja, koji je izvela 39. krajiška brigada krajem aprila 1945. godine, nije uspio, a nakon dolaska i 23. srpske divizije područje opštine konačno je oslobođeno.

Predsjednik SUBNOR-a Novi Grad Drago Todić rekao je da je u Drugom svjetskom ratu u ovoj opštini poginulo 7.000 stanovnika, od kojih 5.000 civila i 2.000 vojnika.

On je naveo da je zbog važnog geografskog položaja opština tokom cijelog Drugog svjetskog rata bila okupirana.

„Neprijateljska vojska je držala ovaj položaj da bi omogućila povlačenje svojih snaga dolinom Une i Save“, podsjetio je Todić.

Prema njegovim riječima, na samom kraju Drugog svjetskog rata u ovoj opštini je bilo 8.000 neprijateljskih vojnika, a njihova uporišta su bila na tri uzvišene kote, što je otežavalo napad partizanskih jedinica.

polaganje vijenaca
polaganje vijenaca

„U operaciji oslobađanja gradskog područja, koja je počela 24. aprila i završena u jutarnjim časovima 1. maja, učestvovala je 39. divizija zajedno sa 23. srpskom. U borbama je poginulo 155 partizanskih boraca, a više od 400 je ranjeno“, rekao je Todić.

Vijence su položile delegacije opštine Novi Grad, opštinskog SUBNOR-a, opštinske Boračke organizacije, Organizacije porodica poginulih boraca i Udruženja ratnih vojnih invalida.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: