Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

OBILjEŽEN DAN ODBRANE NOVOG GRADA

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/kolona-ng.jpg

NOVI GRAD, 25. SEPTEMBRA /SRNA/ – U Novom Gradu juče je obilježen Dan odbrane, sjećanje na septembar 1995. godine kada je Vojska Republike Srpske na samom prilazu u grad zaustavila napad jedinica Petog korpusa takozvane Armije BiH iz Cazinske krajine i potisnula ih na sadašnju entitesku granicu. Delegacije opštine, Boračke organizacije i Organizacije porodica poginulih boraca položile su jutros vijenac i prislužile svijeće kod centralnog Spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske.

Ratni veterani, predstavnici boračkih udruženja, opštine, kao i učenici novogradskih osnovnih i srednjih škola okupili su se zatim na Trgu Mladena Oljače odakle su se uputili u Maršu slobode prema Novskoj planini gdje je u septembru 1995. godine bila posljednja linija odbrane Novog Grada.

Načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić podsjetila je da je 25. septembar značajan dan koji se od prije tri godine i zvanično obilježava kao jedan je od značajnih datuma novogradske opštine.

„Danas se sjećamo i odajemo priznanje našim borcima koji su tih septembarskih dana prije 17 godina krenuli u odsudnu bitku za naš grad“, rekla je ona.

Prigodan istorijski čas održao je Mirko Mačak, komandant Šestog bataljona, čiji su pripadnici 21. i 22. septembra 1995. godine ostali na Novskoj planini i tog časa bili jedina jedinica ranga bataljona u sastavu Drugog krajiškog korpusa koja je formacijski postojala i djelovala.

„Kasnije su nam se pridružile i druge jedinice i napravljena je linija odbrane upravo na mjestu gdje danas slavimo Dan odbrane Novog Grada“, rekao je Mačak.

On je objasnio da je potom, 25. septembra linija stabilizovana i pokrenuta su borbena dejstva u kojima su oslobođeni privremeno okupirani dijelovi opštine Novi Grad, a zatim i teritorija opštine Krupa na Uni.

Prema njegovim riječima, bili su to presudni trenuci ne samo za Novi Grad, jer da nije zaustavljen, napad Armije BiH bi bio nastavljen uz rijeku Sanu.

Nakon istorijskog časa, druženje je nastavljeno uz vojnički ručak.

Opština Novi Grad je u septembru 1995. godine bila napadnuta prvo od regularne Hrvatske vojske 18. i 19. septembra, a kada je odbijen taj napad,sljedećih dana uslijedio je napad takozvane Armije BiH.

 

Izvor: srna

 

 

Vezane vijesti:

Marko Janković: Odbrana zapadno krajiških opština septembra 1995. godine

OBILjEŽAVANjE ODBRANE ZAPADNIH GRANICA SRPSKE

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: