fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

OBILjEŽAVANjE ODBRANE ZAPADNIH GRANICA SRPSKE

AMBLEM.jpgKOZARSKA DUBICA, 18. SEPTEMBRA /SRNA/ – U Kozarskoj Dubici danas će biti obilježeno 17 godina od odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije.Obilježavanju ovog datuma prisustvovaće i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Program obilježavanja počinje u 9.00 časova služenjem liturgije u hramu Svete Petke, nakon čega je u 11.00 časova predviđeno polaganje vijenaca na Spomen-krstu u Kozarskoj Dubici.

U 11.20 predviđeno je obraćanje zvaničnika, a u 12.00 časova umjetnički program.

Povodom obilježavanja 17 godina od odbrane od agresije hrvatskih oružanih snaga u Kozarskoj Dubici će, u okviru manifestacije „Septembarski dani odbrane“ do 29. septembra biti upriličen niz događaja komemorativnog, sportskog i vjerskog karaktera.

Prema podacima vladinog Centra za istraživanje ratnih zločina, u agresiji Hrvatske vojske 18. i 19. septembra 1995. godine na području četiri pogranične opštine Republike Srpske – Kozarske Dubice, Novog Grada, Kostajnice i Gradiške, na izuzetno brutalan način ubijena su 104 civila i vojnika, te pričinjena ogromna materijalna šteta.

Hrvatske vojne snage uspjele su u noći između 17. i 18. septembra 1995. godine na dva mjesta da pređu rijeku Unu – kod Novog Grada i Kozarske Dubice, i probiju graničnu liniju odbrane.

Za zločine hrvatske vojske počinjene tokom agresije na teritoriji zapadnokrajiških opština Republike Srpske do danas niko nije odgovarao, uprkos tome što su prvi izvještaji o počinjenim ratnim zločinima protiv civilnog stanovništva nadležnim institucijama podneseni još 1996. godine.

Procjena pričinjene materijalne štete u Novom Gradu je oko 80 miliona maraka, u Kozarskoj Dubici 50 miliona i u Kostajnici oko 40 miliona KM.

Obilježavanja 17. godišnjice odbrane zapadnokrajiških opština Republike Srpske od agresije hrvatske vojske u septembru 1995. godine organizuje Odbor Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova u saradnji sa opštinom Kozarska Dubica.

 

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Marko Janković: Odbrana zapadno krajiških opština septembra 1995. godine

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: