fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

OBILjEŽAVANjE STRADANjA PRIPADNIKA JNA U SARAJEVU BEZ PRISUSTVA GRAĐANA

U naselju Miljevići u Istočnom Sarajevu sutra će biti obilježno 28 godina od stradanja pripadnika JNA Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 2. i 3. maja 1992. godine, ali bez prisustva građana zbog vanrednog stanja izazvanog epidemijom virusa korona i aktuelne zabrane masovnog okupljanja.

Dobrovoljačka Foto: Screenshot
Dobrovoljačka Foto: Screenshot

Najuža delegacija Republike Srpske će u 11.00 časova položiti vijenac kod Spomen-krsta u naselju Miljevići, saopšteno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović podsjetio je da je 2. i 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu izvršen zločin nad pripadnicima JNA, kada su ubijena 42 vojnika, ranjen 71, a 207 zarobljeno i mučeno u logorima.

Milunović je napomenuo da se prema postignutom dogovoru Alije Izetbegovića sa komandantom druge Vojne oblasti generalom Milutinom Kukanjcem, vojna kolona vozila izvlačila u mirnodopskom marševskom poretku, kada su je kukavički, iz zasjede, napale „Zelene beretke“ i Teritorijalna odbrana takozvane RBiH, protivno svim međunarodnim konvencijama i pravilima ratovanja.

„Autentični snimci ovog zločina svjedoče da su za njega odgovorni najviše pozicionirani vojni i politički zvaničnici tadašnje BiH“, istakao je Milunović, koji je i predsjednik Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

On je naveo da je nakon skoro tri decenije opstrukcije, Ustavni sud BiH tek početkom 2018. godine prihvatio apelacije najbližih srodnika pripadnika JNA, ubijenih 2. i 3. maja 1992. godine u Sarajevu i naložio Tužilaštvu BiH da pokrene postupak.

„Istrage su otvorene protiv Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hasana Efendića, Jusufa Pušine i Emira Švrakića. Pred Sudom BiH vodi se i postupak protiv Dragana Vikića, bivšeg komadanta Specijalne jedinice policije, te Jusufa Pušine, Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića, optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika JNA počinjeno u Velikom parku“, napomenuo je Milunović.

On je istakao da su od formiranja pravosudnih institucija BiH, optužnice za ratne zločine, u najvećem broju slučajeva, bile rezervisane samo za Srbe, često i onda kada ih nisu počinili, dok zločini počinjeni nad srpskim narodom ostaju nekažnjeni.

Milunović je naveo da je jedan od najočitijih primjera presuda potpuno nevinom generalu Novaku Đukiću, te napomenuo da su eksperti iz više zemalja nesporno utvrdili da stradanje u Tuzli nije bilo izazvano granatom od haubice, ali i pored svih činjenica i dokaza pravosudne institucije odbijaju da obnove postupak.

„Jedini put ka pomirenju strana koje su bile u sukobu devedesetih godina prošlog vijeka je nepristrasan pristup pravosudnih institucija BiH prema svim licima koji su izvršili ratne zločine u proteklom ratu“, zaključio je Milunović.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: