fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

OBILjEŽAVANjE DANA SJEĆANjA NA JASENOVAC

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/jadovno-new-york1.JPG

NjUJORK, 21. APRILA /SRNA/ – U Sabornoj crkvi Svetog Save u Njujorku, na Menhetnu, služenjem parastosa za novomučenike jasenovačke, jadovničke i sve druge postradale u Drugom svjetskom ratu počelo je obilježavanje Dana sjećanja na Jasenovac, koje se ove godine održava uz blagoslov Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne
crkve /SPC/. 

 U Eparhijskom domu Saborne crkve Svetog Save sinoć je održano predavanje „Moje Jadovno“ na engleskom jeziku i otvorena istoimena izložba, u prisustvu Njegovog preosveštenstva vladike istočnoameričkog Mitrofana, generalnog konzula Srbije u Njujorku Mirjane Živković i predsjednika Instituta za istraživanje Jasenovca Barija Litučija.

„Predavanju i otvaranju izložbe prisustvovalo je više desetina predstavnika srpske dijaspore, ali i članova Jevrejske zajednice grada Njujorka, koji znaju dosta o Jasenovcu, ali o Jadovnom najveći broj njih nije nikada čuo“, izjavio je Srni predsjednik i osnivač Udruženja „Jadovno 1941.“ Dušan Bastašić.

Bastašić je na predavanju govorio o preteči Jasenovca – kompleksu logora Gospić – Jadovno – Pag, koji je počeo da radi po zakonima Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ već 11. aprila 1941. godine.

„Bilo je riječi ne samo o Jasenovcu i Jadovnu, nego i o mnogim drugim stratištima u NDH, o stradanju na Garavicama kod Bihaća, u Livanjskom i Glamočkom polju, u prebilovačkim jamama i u Podrinju. Govorio sam i stratištima na području današnje Hrvatske, u glinskoj crkvi, u sadilovačkoj crkvi, na Pagu, u Grubišnom Polju, ali i u Sremu koji je bio dio NDH“, rekao je Bastašić.

Dan sjećanja na Jasenovac i izložba Moje Jadovno u Njujorku - Dan sjećanja na Jasenovac i izložba Moje Jadovno u NjujorkuDan sjećanja na Jasenovac i izložba Moje Jadovno u Njujorku - Dan sjećanja na Jasenovac i izložba Moje Jadovno u NjujorkuDan sjećanja na Jasenovac i izložba Moje Jadovno u Njujorku - Dan sjećanja na Jasenovac i izložba Moje Jadovno u NjujorkuDan sjećanja na Jasenovac i izložba Moje Jadovno u Njujorku - Dan sjećanja na Jasenovac i izložba Moje Jadovno u Njujorku

Drugi dio manifestacije Dan sjećanja na Jasenovac biće održan u Memorijalnom parku holokausta i genocida u Bruklinu, koji postoji od 1985. godine, a gdje se od 2005. nalazi i spomenik jasenovačkim žrtvama.

„To je jedini spomenik jasenovačkim žrtvama van granica bivše Jugoslavije. Osim spomenika `Jasenovački cvijet` na području Hrvatske i spomenika jasenovačkim žrtvama ispred Narodne skupštine Republike Srpske u Banjaluci, ovo je treći spomenik stradalima u logoru Jasenovac“, dodao je Bastašić.

Predsjednik Instituta za istraživanje Jasenovca Bari Lituči pokrenuo je inicijativu da se pored spomenika jasenovačkim žrtvama u Bruklinu podigne i spomenik jadovničkim žrtvama.

„Nadamo se, a to i naši domaćini očekuju, da će do 24. juna sljedeće godine, kada ćemo obilježiti Dan sjećanja na Jadovno, spomenik biti podignut i da će biti ovdje u Njujorku otkriven toga dana kada bude komemoracija na Velebitu“, istakao je Bastašić.

Izvor: srna

Vezane vjesti :

Moje Jadovno u Njujorku

Hram srpske kulture

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: